Yaban hayatına geniş kapsamlı koruma

2013-2014 av sezonunda 460 kuş türünden 429'u, 162 memeli türünden 155'i avlanmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2013 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yaban hayatına geniş kapsamlı koruma

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2013-2014 av sezonunda, Türkiye'de yaşayan 460 kuş türünden 429'unun, 162 memeli türünden de 155'inin avlanmasının yasak olduğunu bildirdi.

Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Av Komisyonunun 2013-2014 sezonu için avına izin verilecek ve korunacak türleri belirlediğini belirtti.

Türkiye'nin 162 memeli, 460 kuş, 716 balık ve 141 sürüngen türünden oluşan çok zengin bir faunaya sahip olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Türkiye'nin yüzölçümü, dünya yüzölçümünün yüzde 0.1'ine tekabül etmesine karşın, dünyada bulunan balık ve memelilerin yüzde 2.9'u ülkemizde yaşıyor. Avrupa'da 500 kuş türü olduğu gerçeği düşünüldüğünde, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin ne denli önemli olduğu çok daha açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Ayrıca, milyonlarca göçmen kuşun kullandığı üç ana göç yolundan ikisinin ülkemizden geçiyor olması da bu önemi bir kat daha artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığının, Türkiye'nin yaban hayatının bütün bu niteliklerini dikkate aldığını, 12 memeli ve 134 kuş türünü av hayvanı olarak belirlediğini ifade eden Eroğlu, 2013-2014 av sezonunda sadece 7 memeli ve 31 kuş türünün Merkez Av Komisyonu Kararları doğrultusunda, avcılar tarafından avlanmasına izin verildiğini kaydetti.

Eroğlu, bu türler dışındaki bütün kuş, memeli ve sürüngenlerin ise Bakanlık tarafından büyük bir titizlikle koruma altına alındığına dikkati çekti.

-Günlük ve sezonluk avlanma limitleri belirlendi

2013-2012 sezonunda avlanmasına izin verilen türlerde, günlük avlanma limitinin de uygulanacağına işaret eden Eroğlu, bu sınırın memeliler için türlere göre günlük 1 ila 2, kuşlarda ise yine türlere göre günlük 1 ila 15 arasında değiştiğini bildirdi.

Eroğlu, bazı türlerde yılda 6'yı geçmeme gibi özel şartların olduğunu, ayrıca avlanmasına izin verilen türler için toplam kota belirlendiğini, bu kotayla ulaşıldığında av sezonunun resmi kapanma tarihinden önce de olsa sona erdirileceğini bildirdi.

Avlanma sezonunun bölgelere ve türlere göre değişmek üzere ağustostan itibaren kademeli olarak başlayacağını hatırlatan Eroğlu, kapanışın da kasımdan itibaren yine türlere ve bölgelere göre değişeceğini ifade etti.

En geç sezon başlangıcının Ocak 2014, sezon bitişinin de Mart 2014 olduğunu vurgulayan Eroğlu, sezon ve belirlenen türler dışında avlanmaya tazminat, idari para cezası, avda kullanılan araç ve silahlara el koyma cezalarının uygulanacağının altını çizdi.

-60 bin liraya varan ceza

Tazminat tutarlarının hayvan başına 50 lira ila 60 bin lira arasında değiştiğini, idari para cezalarının da 60 lira ila 4 bin 393 lira arasında değiştiğini, kanunda belirtilen durumlarda iki katına kadar da uygulanacağını aktaran Eroğlu, avın kontrollü şekilde uygulandığında doğal hayatın istikrarlı bir şekilde devamının sağlanacağını anımsattı.

Avcılığın ilk şartının yaban hayatına saygı olduğunu ifade eden Eroğlu, "İdeal avcı, avcılığın sürdürülebilirliği için her şeyden önce avın varlığının sürdürülmesi gerektiğini bilen, bunun için de avda yasalara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranılması gerektiğinin bilincinde olan şahıstır. Yaban hayvanlarının tabii hayat ortamıyla beraber korunması, tabiat dostu avcılar ile mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber