Yasadışı telefon dinleyen devlet memuru yanacak

Haber Giriş : 31 Ocak 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye telefon dinleme artık İletişim Başkanlığı'ndan sorulacak. MİT, Emniyet, Jandarma mahkemeden izin alsa bile İletişim Başkanlığı'ndan onay çıkmazsa dinleme yapılamayacak. Yasadışı dinlemeye ise ağır cezalar geldi

Türk siyasetçi ve işadamlarının en büyük korkularından olan 'telefon dinleme' kabusu artık sona eriyor. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, İletişim Başkanlığı'nın onayı olmadan, MİT, Jandarma ve Emniyet'in telefon dinleyemeyeceğini söyledi. Onay olmadan, telefon operatörlerinden kimsenin dinleme için izin isteyemeyeceğini kaydetti.

Telefon dinlemeyi tek elde toplayan AB standardında yapılması için Telekominikasyon Kurumu bünyesinde İletişim Başkanlığı kurulmasını öngören 5397 sayılı yasa, 23 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Artık, MİT, Jandarma, Emniyet gibi kurumlar telefon dinleyebilmek için önce mahkeme kararı alacak ardından da İletişim Başkanlığı'ndan onay isteyecek. İletişim Başkanlığı'nın onay vermediği bir telefon dinlemesi tespit edildiğinde TCK'ya göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yasadışı dinlemenin kamu görevlileri tarafından yapılması durumunda ise bu ceza bir buçuk kat artırılacak.

ÇOK AĞIR MÜEYYİDELER VAR

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, İletişim Başkanlığı'nın telefon dinlemelerinin yasalara uygun olup olmadığını denetleyeceğini belirterek, İletişim Başkanlığı'nın onayı olmadan hiçbir kişi ve kurumun doğrudan dinleme yapmak için operatörlerden izin isteyemeyeceğini bildirdi. Acarer, şunları söyledi:

"Operatörler İletişim Başkanlığı'ndan onay gelmeden dinleme yapılmasına izin vermeyecekler. Birimlerin operatörlerden doğrudan dinleme talebinde bulunması mümkün değil. Zaten bunun altından kalkılamayacak, çok ağır yasal müeyyideleri var. İletişim Başkanlığı'nın onayı olmadan dinlemelere imkan verilmeyecek. Mahkeme kararı olmadan yapılan dinlemeler zaten yasal olmadığı gibi delil olarak kabul edilmiyor."

MAHKEME KARARI MUTLAKA ŞART

Acarer, yasal dinleme yapmak isteyen birimlerin mutlaka mahkeme kararı getirmesi gerektiğini belirterek, "İletişim Başkanlığı telefon dinlemelerinin onayını verecek ve kaydını tutacak" dedi. Acarer, tutulacak kayıtlarda içerik olmayacağını kaydederek, "Yapılan dinlemenin hangi birim tarafından yapılacaksa kaydını tutacak. Yani kim kimi, ne zaman, hangi amaçla dinledi, ne kadar sürelerle dinledi onların kaydını tutacak" ifadesini kullandı.

İletişim Başkanlığı'nın acil durumlar için 24 saatlik geçici onay vereceğini ve bu süre içerisinde mahkeme kararı isteyeceğini dile getiren Acarer, acil telefon dinleme talebinin geçerli bulunması durumunda İletişim Başkanlığı'nın dinlemenin yapılacağı operatör ile dinlemeyi yapacak birim arasındaki irtibatın onayını vereceğini bildirdi. Acarer, "Bir birim 'ben filancayı dinleyeceğim, çok acil' dedi. Çok acil, hakim kararı getiremiyor, delillerin yok edilmesi veya sabotaj ihtimali var. Gerekçeyi uygun gördükten sonra onay verilecek. 24 saat içerisinde mahkeme kararı gelmez veya mahkeme uygun görmezse, dinlemeyi yapan birim kayıtları teslim edecek ve en geç 10 gün içerisinde kayıtlar yok edilecek" şeklinde konuştu.

Telekulaka katmerli ceza

Yasal bir dinleme için öncelikle mahkeme kararı şart. Telefon dinlemesi yapacak kurumlar yasada MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı olarak sıralanıyor. Bu kurumlar bir kişiyi dinlemek istediklerinde önce mahkeme kararı getirecekler ve bu karar İletişim Başkanlığı tarafından onaylanacak. Onayın ardından dinlemeler bu birimler tarafından yapılacak. Takipler mutlaka süre ile kısıtlanacak. Bu en süre en çok 3 ay olacak.

Olağanüstü durumlarda Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Daire Başkanı, Jandarma Genel Komutanı veya İstihbarat Başkanı, MİT Müsteşarı veya yardımcısının talebi ile mahkeme kararına gerek kalmadan dinleme yapılabilecek. Bu dinlemeler için 24 saat içinde mahkeme kararı gelmezse İletişim Başkanlığı bütün kayıtları 10 gün içinde yok edecek. Yasadışı yollarla yapılan dinleme ve diğer telekomünikasyon takiplerinden elde edilen veriler, mahkemeler tarafından delil olarak kabul edilmiyor. Yasadışı dinleme yapanlara ise TCK'ya göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Yasadışı dinlemenin kamu görevlileri tarafından yapılması durumunda ise bu ceza bir buçuk kat artıyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber