'Üniversite tercihinde idealle gerçekler örtüşmeli'

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite tercihi yapılırken ideal ile gerçek hayat koşullarının uyuşması gerektiğini, bu süreçteki hataların öğrencilerin hayatına mal olabileceğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2013 15:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Üniversite tercihinde idealle gerçekler örtüşmeli'

Tarhan, yaptığı yazılı açıklamada, tercihlerde yüzde yüz başarıyı yakalamanın zor olduğunu, adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapmasının daha sağlıklı olacağını belirtti.

Bireyin hedeflediği mesleği neden istediğini iyi bilmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Tarhan, her bireyin kar-zarar analizi yapabilmesi ve verdiği kararın gerçekçi olup olmadığının farkında olması gerektiğini aktardı.

İsteklerin aklın önüne geçmemesi gerektiğine vurgu yapan Tarhan, daha çok sıralama hatalarının yapıldığı tercihlerde, puan sıralaması konusunda önceliklerin iyi belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Tarhan, çoğu zaman isteklerin aklın önüne geçtiğine şahit olduklarına dikkati çekerek, şunları belirtti:

"Kişi hırsı yüzünden yetersiz olduğunu göremeyebilir. O nedenle idealle, gerçekler örtüşmeli. Bu iki gerçeklik birbirine ne kadar yakın olursa başarı ve doğru tercih o kadar yakın olur. İnsanların hayatında hedef piramitleri olmalı. Önemli konuları en tepeye koymalı ve bunları sıralamalı. En yüksekten en alta doğru belirtmeli. İki piramit arasındaki denge çok önemli. Kişi bir şeyi istiyordur ancak bilgisi o noktada ne kadar yeterli. Bunun sorgulanması gerekir. İstek piramidi ile bilgi piramidi bir araya gelirse uyuşma halinde doğru karar alınır. Antipati duyduğu alanı kesinlikle seçmesin öğrenciler."

Öğrencilerin ilgi duyduğu alanları önem sırasına göre tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, "Öğrencinin sevmediği, istemediği bir bölümü sırf puanı tutuyor diye yazmaması gerekiyor. Tercihlerde yüzde yüzü yakalamak zor. Mükemmeliyeti yakalamak mümkün değil. İstek sırası burada devreye girmeli. İstek orantılamasında yüzde 50'nin altındakiler yazılmamalıdır. 51 üzerindekileri yazabilirler. Üniversite tercihi yaparken ideal ile gerçek hayat koşullarının uyuşması gerekir. Bu süreçteki hatalar öğrencilerin hayatına mal olabilir. Her puan bir fırsattır. Fırsatı akıllı kullanıp şansı yaratmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber