Müteahhit firmalar yatırımcı kuruluşlara neden makam arabası verir?

Haber Giriş : 01 Şubat 2006 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlette dalavere

TOKİ Skandalı başlıklı dünkü küçük notumuzda Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın bir itirafına yer vermiştik. TOKİ' nin açtığı ihalelere katılan müteahhit firmalar kuruma 75 adet araç tahsis etmişti. TOKİ çalışanlarının emrine verilen bu araçların yakıt ve bakım ları da yine müteahhitlerce karşılanıyordu...

Okurumuz İrfan Öztürk şöyle diyordu:

- Bu uygulamayı yapanlar kamunun yararını koruyabilir mi? İnşaatların kalitesini denetlerken, hakedişlerini hesaplarken objektif davranabilirler mi?

Okurumuz haklıydı. Bir başka okurumuz bu dalavereyi izah ediyor:

- Bu sistem yalnız TOKİ'de değil pek çok yatırımcı kuruluşta var. Devlet güya makam arabalarını kaldırdı, kısıtladı. Ama bu yöntemle çok daha büyük zarar içinde. Devlet kendi kuruluşlarına makam aracı verse çok daha kazançlı çıkacak... Hiç olmazsa arabanın nerede kullanıldığı belli... Arabayı ve masrafını müteahhit verince araç her türlü özel görevde kullanılabiliyor. Masrafı görünüşte müteahhit ödüyor ama parayı cebinden karşılayacak hali yok, ihaleden çıkarıyor... Para yine devletin cebinden ama bu şekilde özel araç gibi kullanılan devlet araçları sistemi kurulmuş oluyor.

Bu kültürde hesaptan kaytarmanın bin bir yolu vardır. Bunların ağababası Korkut Özal, geçmişte mal beyanı yapamayacak kadar zenginleşince:

"Ben yalnızca Allah'a hesap veririm" demiş çıkmıştı işin içinden...

Melih Aşık/ Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber