Hızlı trenle Ankara-İstanbul 3 saate inecek, yolcu oranı 8 kat artacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2006 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD Genel Müdürlüğü Yol Dairesi Başkan Yardımcısı Ahmet Bozoklu, Hızlı Tren Projesi ile Ankara-İstanbul arasındaki yolcu taşımacılığında yaklaşık yüzde 10 olan demiryolu payının, yüzde 78'e çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.
Bozoklu, Eskişehir İl Genel Meclisi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Eskişehir Garı'nın yük ve yolcu taşımacılığı açısından kilit noktada bulunduğunu belirtti.
TCDD'ye ait eğitim merkezi, atölye, depo, ambar gibi tesislerin bir arada olması ve Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'nin (TÜLOMSAŞ) kentte bulunmasının, bu garı özel öneme sahip garlardan birisi haline getirdiğini ifade eden Bozoklu, şöyle konuştu:
''Eskişehir Garı, yılın her döneminde yoğun ilgi görmektedir. Eskişehir içindeki şehir ulaşım yollarının mevcut demiryolu hatlarımızı sık sık kesmesi nedeniyle oluşan hemzemin geçitler, demiryolu trafiği ile şehir içi ulaşımını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu bakımdan Eskişehir Gar geçişinin hızlı tren işletmeciliğine uygun hale getirilmesi ve küçültülüp sadece yolcu garı haline dönüştürülmesi planlandı. Mevcut yük merkezi, depo ve atölyeler, Hasanbey'e taşınacak. Böylece gardaki diğer alanların kent dokusuna uygun bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve şehrin her iki yakasında oluşan ulaşım problemleri çözümlenecek.''

UYGULAMA PROJELERİ
Ahmet Bozoklu, Hızlı Tren Projesi'nin Eskişehir Gar geçişi uygulama projelerinin hazırlatılması için Ekim 2005'te ihale yapıldığını belirterek, Mayıs 2006'ya kadar uygulama projelerinin tamamlanmasının planlandığını bildirdi.
Eskişehir Gar geçişi projesinin toplam 4 bin 600 metre uzunluğunda olduğunu ifade eden Bozoklu, şöyle devam etti:
''Bu geçişin 2 bin 400 metresi yarma, 2 bin 200 metresi aç-kapa tünel şeklinde olacak. Garın aç-kapa tünel içinde 5 yollu olarak yapılması planlanmıştır. Eskişehir Garı'ndaki tesislerin Hasanbey'e taşınmasıyla yerel idarelerle koordineli çalışılarak kent dokusuna uygun cazibe merkezi haline getirilecektir. Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin tamamlanması ile Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresi 1 saat 5 dakikaya, İstanbul- Eskişehir arası da 1 saat 55 dakikaya inecek. Seyahat süresinin kısalmasının, yolcu taşımacılığında Eskişehir'in payını artıracağı, Eskişehir-Ankara ve Eskişehir-İstanbul arasındaki ticaretin canlanmasına da katkı sağlayacağı tahmin edilmektedir.''

YOLCU TAŞIMACILIĞINDA DEMİRYOLUNUN PAYI
Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin bitirilmesiyle Ankara-İstanbul arasının 3 kilometreye ineceğini kaydeden Bozoklu, Ankara-İstanbul arasında yolcu taşımacılığında yaklaşık yüzde 10 olan demiryolu payının, yüzde 78'e çıkarılmasının hedeflendiğini anlattı.
Ankara-İstanbul hattında şu anda 6 saat 30 dakika olan seyahat süresinin, hızlı tren setleriyle Ankara-Gebze'nin 2 saat 30 dakikaya, Ankara-İstanbul arasının da 3 saate ineceğini belirten Bozoklu, ''Bunun yanı sıra Ankara-Eskişehir arasında yapılacak iyileştirme, demiryolu taşımacılığında ikinci önemli arter olan Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresini de yaklaşık 1.5 saat azaltacak'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber