Müziğe buğday sapıyla başladı Kırkpınar Marşı'nın bestecisi oldu

Edirneli emekli müzik öğretmeninin yazıp bestelediği uşak makamındaki Kırkpınar Marşı, altı buçuk asırlık tarihisel mirasın kültürel ögelerini melodiyle tamamlıyor Kentte "marş fabrikası" olarak tanınan Beyazıt Sansı'nın Kırkpınar Yağlı Güreşleri için hazırladığı marş birçok orkestranın repertuvarında da bulunuyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2013 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müziğe buğday sapıyla başladı Kırkpınar Marşı'nın bestecisi oldu

Edirneli emekli müzik öğretmeni Beyazıt Sansı'nın yazıp bestelediği Uşak makamındaki Kırkpınar Marşı, altı buçuk asırlık tarihsel mirasın kültürel ögelerini melodiyle tamamlıyor. Sansı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çiftçi çocuğu olarak tarlalarda vaktinin geçtiğini, müziğe ilgisini küçük yaşlarda buğday saplarından yaptığı düdüklerle keşfettiğini söyledi.

Konservatuar okuduktan sonra müzik öğretmenliği yaptığını anlatan Sansı, müziğin kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu belirtti.

Sansı, 1956 yılından itibaren Kırkpınar güreşlerini izlediğini ifade ederek, ata yadigarı yağlı güreşin bir marşının olmamasını hayretlerle karşıladığını anlattı.

Daha sonra bunun nedenlerini araştırdığını vurgulayan Sansı, "Kırkpınar'ın marşının olması gerektiğine inandım. 70'li yıllarda Akdeniz'de, Ege'de kasaba festivallerinin şarkıları besteleri yapılıyor. 650 yıllık bir Türk-İslam töresi tarihi Kırkpınar'ın marşı yok. Bu sorunun cevabını kimseden alamadım. O zaman kendime 'bu görev sana düşüyor' dedim. 1995 yılında şiirini yazmak için çok uğraştım. Bugünkü şiir 9 kıtalıktır, ben belki 500 kıta yazdım. Bunun içinden 9 kıtaya indirdik" diye konuştu.

Daha sonra şiiri bestelediğini anlatan Sansı, şöyle devam etti:

"Bunca yılın deneyimini kullandık Uşak makamında gayet uygun bir melodi oluştu. Melodiyi 15 dakikada yaptım. Sözler zaten kafamda hazırdı. Bestelemek de yetmiyor. Bunu nasıl topluma mal edeceğiz. Kırkpınar devletin himayesinde, ilk önce Edirne Belediyesi'nin. Edirne Belediyesi'nin meclisine anlattık durumu. Sağolsun belediye başkanımız Hamdi Sedefçi, meclisin olağan toplantısında Beyazıt Sansı'nın bestesinin Kırkpınar'ın resmi marşı olmasını teklif etti. O anda benim için çok önemliydi."

Sansı, belediyenin 2004 yılında marşı Kırkpınar'ın resmi marşı olarak kabul ettiğini anımsatarak, "Belediye meclisi oy birliğiyle marşımızı Kırkpınar'ın resmi marşı kabul etti. O yıldan sonra artık resmi seremonilerde Kırkpınar Marşı'nı Edirne Belediye Bandosu ve 40 kişilik o muhteşem davul zurna ekibi bizim marşımızı çaldılar, seslendirdiler. 2011 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı bir prestij kitabı yayımladı. Orada da hem Türkçe hem İngilizce olarak marşımız Kırkpınar'ın resmi marşı olarak literatüre geçmiştir" diye konuştu.

"Türk marş kültürüne bir eser kazandırmış olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum"

Kırkpınar Marşı'nın yalnızca Kırkpınar Yağlı Güreşleri haftasında değil yılın belli günlerinde önemli orkestralar tarafından seslendirildiğini vurgulayan Sansı, "Marşımı alaturka sazlarla Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu da seslendirdi. Türkiye Radyoları onların kaydını dinliyor. Onun yanında Trakya Üniversitesi Balkan Senfoni Orkestrası da çalıyor. Genelkurmay Harbiye Mehter Bölüğü 60 kişilik o muhteşem korosuyla seslendiriyor. Türk müzik kültürüne, Türk marş kültürüne bir eser kazandırmış olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

Kırkpınar Marşı

Büyük efsaneyi görür gibiyim

Tarih dehlizinde yürür gibiyim

Eyvah, heyecandan ölür gibiyim

Edirne Kırkpınar Er Meydanı'nda

Davut sesli cazgır, güreş okuyor

Ter bulaşmış çimen yağa kokuyor

Altı yüz yıl tarih gerçek oluyor

Edirne Kırkpınar Er Meydanı'nda

Edirne dünyada Türkiye'nindir

Kırkpınar Türkiye'de Edirne'nindir

Yaşayan bir efsane bir ananedir

Edirne Kırkpınar Er Meydanı'nda -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber