Töre komisyonu raporunda Kürtçe önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2006 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu raporunda, Güneydoğu'da kadınların büyük bölümünün Türkçe bilmediği ve bu nedenle yardımın zorlaştığı yer aldı.

Raporda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü "kadınların yüzde 48'inin okuma-yazma bilmediği, bunların çoğunun Türkçe'de konuşamadığı" tespitinde bulunurken, Diyarbakır KA-MER (Kadın Merkezi) temsilcisi Nebahat Akkoç, "TRT'de kadınların yasal haklarını öğrenebilmeleri için kendi dillerinde yayın yapılmalı, eğitim programları düzenlenmelidir" önerisinde bulundu.

Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu'nun özellikle Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde yaptıkları incelemelere ilişkin bölümde, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile sivil toplum örgütlerinin saptama ve önerileri de yer aldı.

TÖRE VE NAMUS CİNAYETLERİNDE YÜZDE 100 ARTIŞ

Rapora göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, 2004-2005 yılları arasında intihar olaylarında yüzde 41 düşüş, intihara teşebbüs olaylarında yüzde 45 düşüş, aile içi şiddet olaylarında yüzde 14 düşüş olmakla beraber, töre ve namus cinayetlerinde yüzde yüzlük bir artış saptadı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, çocukların suç işlemesinde aile ilgisizliği ve sevgisizliğin en önemli neden olduğunu belirtirken, çocukların kendini fark ettirmek için ve ailede değer kazanmak için suç işlediğini bildirdi.

JANDARMA: ÜREME PROBLEMİ, RANT İÇİN KAN DAVALARI VAR

Raporda, Jandarma Genel Komutanlığı'nın, "Özellikle yoksulluk ve üreme problemi var. Çok çocuklu aileler (aile planlaması olmaması) sorun yaratmaktadır" derken, "Kan davaları çok yaygın, barışmalarda kan parası ödeniyor. Bu rant demektir. İşsizlik ve yoksulluğun olduğu yerde para için kan davası da oluyor. Buna yönelik bir araştırma yapılması gerekmektedir" saptaması yer aldı.

KADINLAR TÜRKÇE BİLMİYOR

Raporda, çeşitli kamu kurumu temsilcileri ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin özellikle dil sorununa ilişkin saptamaları dikkat çekti. Raporda, bunlardan Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, kadınların yüzde 48'inin okuma- yazma bilmediği ve bunların birçoğunun Türkçe'de konuşamadığı tespiti dikkat çekerken, bu ilde iki yılda 55 bin öğrenci okullu olduğu halde, Adıyaman, Şırnak ve Diyarbakır'ın daha iyi durumda olduğu ve derslik sayısının artırılması gerektiği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber