Arınç: Gerekirse Mal varlığı konusunda yasal düzenleme yapabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2006 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, mal varlığı açıklanması konusunun, iddia edildiği gibi siyasi bir konu değil, teknik bir konu olduğunu söyledi.

Arınç, KKTC eski Meclis Başkanı Ertuğrul Hasipoğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Gazetecilerin "malvarlığı tartışmalarına" ilişkin sorularını cevaplandıran Arınç, bu konudaki tartışmalara konumu itibariyle girmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Arınç, malvarlığına ilişkin soruya, "Ne olur düşünmeyin böyle bir şey. Daha olumlu, Türkiye için daha yararlı şeyler düşünün.

Türkiye'nin geleceği için neler yapılmalı? O konular üzerinde durun" diye cevap verdi.

Avrupa ülkelerinin pek çoğunda mal bildirimi veya kişilerin sahip oldukları menkul ve gayri menkulleri belli bir göreve geldiği zaman mal bildirimini yerine getirmelerinde farklılıklar olduğunu kaydeden Arınç, Avrupa'daki 25 ülkenin üçte birinde mal bildirimi zorunluluğu olmadığını, bazılarında ise dönem sonuna kadar açıklanmaması kaydıyla gizli tutulduğunu, bazılarında da tamamen açık olduğunu belirtti.

"Görülüyor ki bu konudaki düzenlemelerde bir yeknesaklık yok" diyen Arınç, "Örnek alınabilecek bir tek uygulama şu anda mevcut değil.

Türkiye bu konuda geçmişte yasal bir düzenleme yapmış. Bu yasal düzenlemede belli görevlere gelen kişilerin, ne kadar süre içerisinde mal bildiriminde bulunacakları öngörülmüş" diye konuştu.

Konuyla ilgili farklı düşüncelerin olduğuna dikkati çeken Arınç, "Bir kısmı 'mal beyanım bu' diyor ve açıklıyor, biz bu beyanı geçerli sayıyoruz. Bir kısmı açıklamıyor 'sen açıkla' diyor. Öbürü açıklayamam, çünkü bu konuda 'yasal hüküm var' diyor. 'O yasa seninle mi ilgili, yoksa benimle mi ilgili?' diyor" dedi.

TBMM Başkanı Arınç, şöyle konuştu:

"Bir tartışma var... Bu tartışmadan sağlıklı sonuca gidebilmek için Meclis gerekirse bir yasal düzenleme yapabilir. Bu konuda partilerin bir çalışması vardır. Geçmişte yapılan çalışmalarla bunların iyileştirilmesi suretiyle komisyonlarda, enine boyuna tartışılır. Gerekirse mal beyanları tamamen açıklanacak duruma gelir, şeffaf olabilir. Bir kısmı da 'hayır bu şekilde devam etmesi daha uygundur' diyebilir.

Meclis, bu konudaki teknik bir düzenlemeyi gerek görürse yapabilir. Ama gerek olup olmadığına da şüphesiz Meclisimizin çoğunluğu karar verecektir. Bu konu iddia edildiği gibi siyasi bir konu değildir, bir teknik konudur. Bu teknik konu üzerinde Türkiye'nin bütün gündemlerini saf dışı bırakarak sadece bunun üzerinde yoğunlaşmanın çok hayırlı bir iş olmadığını söylüyorum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber