Gezi Parkı açıldı

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bugün vatandaşlara açılması beklenen Taksim Gezi Parkı'na gelerek inceleme yaptı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Temmuz 2013 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gezi Parkı açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte Gezi Parkı'na gelen Vali Mutlu, burada inceleme yapmaya başladı. Parkı gezen Mutlu ve beraberindekiler, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Günlerdir Gezi Parkı'nda nöbet tutan polis ekipleri parktan ayrılmaya başladı. Polislerin güneşten korunmak için kullandığı şemsiyeler ile oturduğu sandalyelerin çoğu toplandı. Belediye ekipleri de son temizlik çalışmalarını yaptı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile beraber İstanbul Emniyet Müdürü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da Gezi Parkı'na geldi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu dün yaptığı açıklamada parkın bugün vatandaşların hizmetine açılacağını söylemişti.

İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte Gezi Parkı'nı açtı.

Burada açıklamalarda da bulunan Mutlu, bütün çalışmaların tamamlandığını gördüklerini belirterek, "Eksiği yok. Fevkalade güzel bir park olmuş. İstanbulumuzun bu tür mekanlara ihtiyacı var. Parklar halk içindir. 14 milyon İstanbullu'nun istifadesi içindir. Bundan sonra halkımızı birlikte gezmek üzere buraya davet ediyoruz" dedi.

İFTAR ÇADIRI KURULMAYACAK

Gezi Parkı'na iftar çadırı kurulup kurulmayacağı sorulunca Mutlu, "Burada çadır kurulması söz konusu olmayacaktır. Beyoğlu Belediyesi'nin Ramazan etkinliği var. Bu bir çadır kurmak gibi bir faaliyet asla olmayacaktır" diye konuştu.

YAPILAN ÇAĞRILARIN HEPSİ SUÇTUR

Vali Mutlu'nun açıklamalarındaki satır başları şöyle:

"Hedefimiz, halkın parkları kullanması. İstanbullu hemşehrilerimiz parkların gerçek sahibidir. İstanbullular parkına sahip çıkar. Gösteri için bize müracaat ederlerse bu hakların kullanımına müsaade ederiz. Bir grup kendini bu halkın yerine koyarak, gelirse buna müsaade etmeyiz. İstanbul halkına parka girmeyi engelleyecek tutum ve davranışların oluşmasını istemiyoruz. Bu park sadece belli grupların değil, bütün İstanbullularındır. Hukukun dışında hiçbir şeye İstanbul'da fırsat vermeyeceğiz. Hukukun dışına çıktıysa bir şey ona müdahale etmek mecburiyetimiz vardır. Burası bir işgal alanı değil, istirahat alanı. Hukuk dışı toplanmalara yapılan çağrıların hepsi suçtur. Hiç kimse parklarda, umuma açık yollarda, kamu alanlarında bu tür izinsiz gösteri yapamaz. Sen kanunu tanımak zorundasın, biz sana kanunu gösteririz."

KARARIN GEZİ PARKI'YLA İLGİSİ YOK

İstanbul 1. İdare Mahkemesi'den çıkan karar hatırlatılınca Mutlu, "Gezi Parkı'yla ilgili devletimizin mahkemeleri tarafından verilmiş herhangi bir karar yoktur. Sadece imar planıyla ilgili verilmiş bir karar vardır. Gezi Parkı'yla asla ilgisi olmayan bir karar verilmiştir geçtiğimiz günlerde" dedi.

'PARKTA ÖPÜŞEBİLECEK MİYİZ?'

Bu arada, parkta bulunan bir kadın, Vali Mutlu'ya “ Parkta eşimle öpüşebilecek miyim?” diye sordu.

“En çok merak ettiğiniz bu mu?” diyen Vali, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplum içerisinde yazılı hukuk kuralı gibi örf ve gelenekler vardır. Ben hukukçuyum. Hukukun kaynakları içerisinde örf ve gelenekler de vardır. Bu toplumda sizin bahsettiğiniz şekilde bir yaklaşım varsa ve millet yadırgamıyorsa istediğinizi yapabilirsin. Ama bu milletin örfüyle çelişen konularda dikkatli olmak hepimizin vatandaşlık ve birlikte yaşamak noktasında oluşan saygının da bir gereğidir.”

PROTESTO GÖSTERİSİ

Öte yandan, Vali Mutlu açıklama yaptığı sırada parkın merdivenlerinde bekleyen yaklaşık 300 kişilik bir grup eylem yaptı.

Islık çalan ve alkış tutan gruptakiler, "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganı attı.

AÇILIŞI ERTELENMİŞTİ

Parkın açılışının dün yapılması bekleniyordu, ancak yeniden çıkan olaylar nedeniyle açılış ertelenmişti.

129 adet yetişkin ağaç, 5 bin gül, 202 bin mevsimlik çiçek ile 26 bin metrekarelik alana çim serildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de dün parka gitmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber