Kestane ormanları hayat buluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü Silvikültür Dairesi Başkanlığınca hazırlanan ve 2013-2017 yıllarını kapsayan Kestane Eylem Planı kapsamında yapılacak çalışmalarla, bozuk kestane alanları rehabilite edilecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2013 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kestane ormanları hayat buluyor

Uygun alanlarda yeni kestane ormanları kurulacak, var olan kestane ormanlarında bakım ve hastalıklarla mücadele faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada özellikle Aydın'ın en önemli geçim kaynaklarının başında yer alan kestane üretiminin artması için bir takım proje hazırlandığı belirtildi. Açıklamada "Kestane yurdumuzda Marmara ve Kuzey Anadolu'da özellikle yapraklı türlerle karışık meşcereler kurar. Kestane ormanları ülkemizde orman amenajman planlarına göre yaklaşık 262 bin hektar alanda yayılış göstermektedir. Ülkemizin önemli orman ağacı türlerinden biri olan kestane özellikle çok maksatlı kullanımlar için uygundur. Sürdürülebilir ormancılık bakımından orman kaynaklarının en iyi şekilde planlanması, işletilmesi, iyileştirilmesi, geliştirilmesi, toplumun faydasına sunulması Orman Genel Müdürlüğünün ana hedefleridir. Bu bağlamda kestane ormanları gerek kullanım alanlarının çeşitliliği gerekse görselliği ile büyük önem taşımaktadır. İlk çağlardan beri Anadolu halkının gerek odununa gerekse meyvesine çok önem verdiği Anadolu kestanesi, düzensiz faydalanmaların sebep olduğu olumsuzluklar yanında, hastalık ve zararlılarından dolayı tehdit altındadır. Odun ve meyve verimliliği ise gün geçtikçe azalmaktadır. Bu maksatla; kestane ormanlarının iyileştirilmesi, geliştirilmesi, hastalık ve zararlıları ile mücadele edilmesi, mevcut kestane sahalarından azami seviyede faydalanılarak kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın refah düzeylerinin yükseltilmesi, köyden kente göçün azaltılması, orman halk ilişkilerinin iyileştirilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması gayesiyle bu eylem planı hazırlanmıştır" denildi.

"BİR MİLYON 619 BİN 900 ADET KESTANE FİDANI DİKİLECEK"

"Kestane Eylem Planı" kapsamında, 1.120 ha. sahada gençleştirme, 71 bin 61 hektar sahada meşcere bakımı, bin 805 hektar sahada ağaçlandırma, 5 bin 561 hektar. sahada rehabilitasyon, 3 bin 950 hektar sahada da hastalık ve zararlılarla mücadele çalışmaları yapılacağı belirtildi. Ağaçlandırma, rehabilitasyon ve gençleştirme faaliyetlerinde 1 milyon 619 bin 900 adet kestane fidanı dikileceği, bu çalışmalar kapsamında da 173 bin 660 adet kestane aşılanacağı belirtildi. Ayrıca çalışmalar kapsamında yaklaşık olarak 40 bin ton kestane meyvesi hasadı, 701 köyde 90 bin kişinin 123 milyon TL gelir elde etmesinin hedeflendiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber