Tüzmen'den gümrüklere ilginç atama

Haber Giriş : 03 Şubat 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdi İpekçi'nin katili Ağca'nın yurtdışına kaçırılması olayı hakkında sorgulanan Fikret Bircan, bir süre önce İstanbul Gümrükler Başmüdür Yardımcılığı görevine getirildi

Milliyet Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın yurtdışına kaçırılmasıyla ilgili olarak sorgulanan dönemin gümrük görevlisi Fikret Bircan'ın, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından bir süre önce İstanbul Gümrükler Başmüdür Yardımcılığı görevine getirildiği ortaya çıktı.

Edirne Gümrükler Başmüdürlüğü'nde 1980'de "gümrük muayene memuru" olarak göreve başlayan Bircan'a, daha önce bitirdiği mesleki kurslar ve öğreniminin yeterli olması nedeniyle, aynı yıl dönemin Gümrük ve Tekel Bakanlığı'nca müdürlük unvanı verildi. Bircan, bu unvanla Mart 1980'de Kapıkule Gümrük Muhafaza Müdürü olarak görevlendirildi. Bircan'ın buradaki görevi sırasında İpekçi suikastının katil zanlısı olarak tutuklanan Ağca, 25 Kasım 1979'da Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırıldı. Ağca, 13 Mayıs 1981'de Vatikan'da Papa'yı vurunca da yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı.

3 ay gözaltı
Firarla ilgili soruşturmalar başlatılırken İstanbul Gümrükler Başmüdürlüğü'nde bölge amiri olarak görev yapan Bircan, 1984'te İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın talimatıyla gözaltına alındı.

1980'de Kapıkule Gümrük Muhafaza Müdürü olması nedeniyle gözaltına alınan Bircan, TCK'nın cürüm işleyenleri saklamak ve cürümün delillerini yok etmekle ilgili hükümleri düzenleyen 296. maddesine göre yapılan soruşturma kapsamında yaklaşık üç ay gözaltında tutulduktan sonra görevden uzaklaştırıldı.

Beş cümlelik ifade
Gümrük görevlisi Ali Yavuz'un ifadesi sonucu gözaltına alındığı ortaya çıkan ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 1. No'lu Askeri Mahkemesi'nde yargılanan Bircan'ın "beş ay" içinde beraat etmesi, "bir ayda" da beraat kararının kesinleşmesi dikkat çekti. Bircan'ın sadece bir sayfalık ifade vermesi ve Ağca'yla bağlantısı konusunda sadece "beş cümlelik" ifade alınması da olayın dikkat çeken başka bir yönü oldu. Elazığ'ın Ağın ilçesi Demirçarık köyü nüfusuna kayıtlı ve 1950 doğumlu Bircan, ifadesinde şunları söyledi:

"Sanık Ali Yavuz, 1980'de terörist Ağca'nın yurtdışına kaçırılışında sizin de ilginiz olduğunu belirtmektedir. Bununla ilgili bildikleriniz nedir?
'- Sormuş olduğunuz Ali Yavuz mahiyetimde çalışan bir personelimdi. Kendisi ile ancak amir - memur ilişkileri içinde tanışırız, bunun dışında kendisini tanımam. Bana sorduğunuz Ağca'yla uzaktan veya yakından ilişkim yoktur. Ağca'yı ancak basında duyduğum kadar tanırım. Benim bu konuda bilgim ve hiçbir görgüm yoktur' dedi."

Sicili karışık
Bircan hakkında 1981'de Edirne Gümrükler Muhafaza Başmüdürlüğü'nde Gümrük Muhafaza Müdürü iken yapılan soruşturmada iki müfettişin "Amirlik ve müdürlük yapamaz" görüşüyle rapor hazırladıkları ve başka bir görevde istihdam edilmek üzere görevinden alınmasını teklif ettikleri öğrenildi. "Görevi savsaklamak" suçundan idari yargılama geçiren Bircan için 1 yıl sonra men - i muhakeme kararı verildiği anlaşıldı. 2003'te bazı gümrük yetkililerinin de aralarında bulunduğu grupla birlikte mal varlığı soruşturması geçiren Bircan hakkında herhangi bir şüpheli durum saptanamadı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber