TTB kamouyunu yanıltmış: 'Doktora, mecburi hizmet kaldırılmadı'

Haber Giriş : 04 Şubat 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doktorlara zorunlu hizmet kaldırılmadı

Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği'nin açıkladığının aksine, Danıştay'ın hekimlerin zorunlu hizmetini durdurmadığını açıkladı

Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipleri Birliği'nin açıkladığının aksine, Danıştay'ın hekimlerin zorunlu hizmetini durdurmadığını açıkladı. Açıklamada şöyle denildi:

"Kanunun Anayasaya aykırılık iddiaları iki noktada ciddi bulunarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuru kararı alındığı öğrenilmiştir. Bunlardan biri yurt dışında eğitim görenlerin Devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi tutulmaması, ikincisi ise pratisyenlik, uzmanlık ve yan dal eğitiminde ayrı ayrı yükümlülük getirilmiş olmasıdır. Dolayısıyla Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerekçesi, devlet hizmeti yükümlülüğü temelinde Anayasaya uygun bulunmuş ve Yüksek Mahkemece devlet hizmeti yükümlülüğünün esasına ilişkin Anayasa'ya aykırılık gündeme getirilmemiştir. Bundan dolayı da verilen kararın Türk Tabipleri Birliği'nce 'Devlet hizmeti yükümlülüğü ortadan kaldırıldı' şeklinde lanse edilmesi doğru değildir. Kaldı ki Kanunun Anayasaya aykırı olup olmadığı konusundaki kararı verecek merci Anayasa Mahkemesi'dir. Şu an için Danıştay'ın yaptığı Anayasa Mahkemesi'ne başvurudur."

Vatan

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hekimlerin zorunlu hizmetine ilişkin düzenlemenin iptali için Danıştay'a başvurulmasıyla ilgili olarak, ?Bu ülkede hakimler, savcılar, askerler, polisler ülkenin hizmete ihtiyacı olan her bölgesine gidip hizmet veriyorlar.

Hekim arkadaşlarımız da bu hizmeti verecekler.? dedi. Bakan Akdağ, Kayseri'de yaptırılan özel bir diş sağlığı merkezinin açılışında zorunlu hizmet konusunu değerlendirdi. Akdağ, iptal kararı olsa bile meselenin hukuk çerçevesinde çözüleceğini ifade etti. Doğu ve Güneydoğu'daki bölgeler için devlet hizmeti süresinin 10 ay olduğunu hatırlatan Akdağ, ?10 ay bile yapılmasın diye bu işin peşine düşüp davaları açanlar, iptal ettirmeye çalışanlar, Türk milletine hesap vermek zorundalar.? diye konuştu. Sözleşmeli statüsü getirerek hekim istihdam edilemeyen bölgelerde, ciddi ücretler ödeyerek sözleşmeli bir statü oluşturduklarını belirten Bakan, ?Bununla da arzuladığımız sayıya, özellikle uzman hekim açısından ulaşamadığımız için devlet hizmeti yükümlülüğüne hakikaten ihtiyaç var.? ifadelerini kullandı. Hastanelerin 31 Aralık 2000 tarihinden önceki alacaklarının kesildiği, bu nedenle sağlık hizmetlerinin aksadığı yönünde eleştiriler olduğunu hatırlatmaları üzerine Bakan Recep Akdağ, alacaklarının ödenmeye başladığını bildirdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber