Kayıt dışı kullanıma göz yumdugu tespit edilen 150 TEDAS çalışanı baska illere gönderilince baskentte yüzde 18 olan kaçak kullanım oranı yüzde 13'e geriledi.

Haber Giriş : 20 Aralık 2003 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayıt dışı kullanıma göz yumdugu tespit edilen 150 TEDAS çalışanı baska illere gönderilince baskentte yüzde 18 olan kaçak kullanım oranı yüzde 13'e geriledi.

Enerji Bakanligi, her yil 2 katrilyon liraya yakin zarara yol açan kaçak elektrige savas açti. Bu çerçevede Ankara'da yapilan ilk operasyonda kaçak kullanima göz yuman devlet görevlileri tespit edildi. 150 personel baska illere gönderilince baskentte yüzde 18 olan kayip kaçak orani 5 puan birden düstü.

Ankara'da elde edilen sonuç mali açidan da ümit verdi. 30 trilyon liranin devletin kasasina girdigine isaret eden uzmanlar, kaçak elektrikte basi çeken Istanbul'da da benzer bir adim atilmasi gerektigini vurguladi. Ayni kaynaklara göre Istanbul'da isadamlarinin isbirligine yanasmasi halinde buradaki sebeke de kisa sürede çökertilebilir. Istanbul'da kayit disi enerji tüketiminde saglanacak 1 puanlik azalmanin 10 trilyonluk tasarruf anlamina geldigi belirtiliyor. Türkiye genelindeki kayip-kaçak oraninin yüzde 25 seviyesinde olmasinin altinda "baska sebepler" arayan enerji yönetimi, Türkiye Elektrik Dagitim AS'yi (TEDAS) mercek altina almisti. Özellikle sanayi bölgelerindeki tahakkukun beklenenin oldukça altinda gerçeklestigini fark eden Enerji Bakanligi, kurum içinde yapilanan sebeke üzerinde yogunlasmisti. Zaman, konu ile ilgili çalismalari 13 Kasim'da ?Kayip-kaçak sebekesi TEDAS'in elemanlari çikti' basligiyla duyurmustu. Kaçak elektrik kullanimiyla mücadele çerçevesinde 2003'te toplam 25 milyon olan elektrik abonesinin 5 milyona yakini incelemeye alindi. 35 bin kisi savciliga sevk edilirken, kaçak elektrik kullandigi belirlenen 250 bin aboneye toplam 210 trilyon lira para cezasi kesildi.

Sanayi kesimi ve meskenlerden gelen ihbarlari degerlendiren bakanlik, Ankara'da TEDAS Bölge Müdürlügü'nde görev yapan ve kayip-kaçakla ugrastigi tespit edilen 150 kisinin görev yerini degistirdi. Bunun sonucunda yüzde 18 civarinda olan kaçak orani yüzde 13'e kadar düstü. Görev degisiklikleri operasyonun devami için rutin bir islem gibi gösterildi. Ancak operasyonun Istanbul ayagi halk destegi gelmeyince basarisizlikla sonuçlandi.

Çünkü Istanbul'daki sebekede isadamlarindan beklenen yardim ve ilgi dönüsü olmadi. Türkiye geneli kayip-kaçak oraninin önemli bir bölümünün ?idare edildigi? merkez olarak görülen Istanbul'da özellikle isadamlari ile bire bir temasa geçildi. Gerek Enerji Bakanligi, gerekse TEDAS üst yönetiminin bire bir görüsmeler ve garanti vermelerine ragmen, isadamlari ihbar müessesesini simdiye kadar çalistirmadi. Kayip-kaçak ile mücadeleyi oldukça genis tutan Enerji yönetimi, sayaç okuma sirketlerini de incelemeye aldi. Bir sayaç okuma sirketinin çalisanlarina dönük olarak yapilan incelemeler sonucu, ?sayaç ile oynadigi tespit edilen? 4 çalisan hakkinda suç duyurusunda bulunuldu. Bu 4 kisi tutuklanarak cezaevine konuldu. Ayrica isyerinin sayaci ile oynandigi tespit edilen bazi isadamlari hakkinda da yapilan suç duyurusu sonrasi bu isadamlari da tutuklandi.

TEDAS'a göre, kurum 2002 sonu itibariyla satin aldigi 94 milyar kilovatsaat elektrik enerjisinin ancak 74,4 milyar kilovatini satisa sunabildi. Aradaki 19,6 milyarlik kisim ise teknik kayiplar ve kaçak elektrik kullanimi olarak kaybedildi. Dünya genelinde teknik kayip ortalama olarak yüzde 3-4 civarinda kabul edilirken, bu oran Türkiye'de yüzde 20,8. Kayip-kaçagin maliyeti olarak ifade edilen miktar ise 1,5 milyar dolari buluyor.

Enerji Bakanligi verilerine göre, TEDAS, 2003 yili içinde toplam 25 milyon olan elektrik abonesinin 5 milyona yakinini taradi. 2003 yili Ekim sonuna kadar gerçeklestirilen kayip-kaçakla mücadele taramalari sonucunda Türkiye genelinde 240 bin 534 kaçak kullanim tespit edildi. 35 bin kisi savciliga sevk edildi. Ayrica kaçak elektrik kullanimiyla mücadele çerçevesinde 250 bine yakin aboneye toplam 210 trilyon lira civarinda ceza tahakkuk ettirildi. Bu cezanin da 57 trilyon lirasi tahsil edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber