Yargıçlar, milletvekili kadar maaş istiyor

Haber Giriş : 05 Şubat 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargı üyelerinin maaş huzursuzluğu Başbakan Erdoğan'a iletildi. Başkanlar, Başbakanla görüşerek 1 milyar lira ile İstanbul'da geçinemediklerini söyleyerek yargı üyelerine milletvekili maaşı ödenmesini istediler

YÜKSEK yargı organlarının başkanları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan milletvekili maaşı talebinde bulundular. Geçtiğimiz günlerde Erdoğan ile görüşen başkanlar, mesleğe yeni başlayan bir hakimin İstanbul'da 1 milyar lira ile geçinemeyeceği vurguladılar. Hafta içinde yapılan sürpriz görüşmeye Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve Danıştay Başkanı Ender Çetinkaya katılmıştı. Daha önce kendi aralarında yaptıkları çalışma toplantılarında sorunları belirleyen başkanların, bunları tek tek Erdoğan'a aktardığı ifade edildi. Başkanların, özellikle Kamu Personel Yasa Tasarısı üzerinde durdukları öğrenilirken, görüşmede şu sorunlara dikkat çekildi: Hakim ve savcıların özlük haklarının diğer memurlarla eş düzeyde tutulmasına tepki gösteren yüksek yargı organlarının başkanları, bu durumun yargı bağımsızlığına aykırı olduğunun altını çizdiler. Yasama, yürütme ve yargının 3 erk olduğunu hatırlatılarak, milletvekili maaşlarına dikkat çekildi.

Milletvekillerinin yasamanın bir parçası, hakimlerin de yargının bir parçası olduğuna vurgu yapılarak, yargıçların maddi açıdan eşit imkanlara kavuşturulması istendi. Görüşmede, KKTC Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın maaşının 7 milyar lira olduğunu hatırlatan başkanların, ?Bizim Anayasa Mahkemesi Başkanımızın maaşı 3 milyar lira bile değil? dediği öğrenildi. Bu çerçevede Erdoğan'a, İstanbul'da göreve yeni başlayan genç bir hakimin 1 milyar lira aldığı ve bu para ile geçinmesinin imkansız olduğu belirtildi. Özlük haklarının yarattığı sorunların yanı sıra, Erdoğan'a yargıda yaşanan sıkıntıların yer aldığı 4 sayfalık bir rapor sunuldu. Bu raporun bizzat başkanlar tarafından hazırlandığı öğrenildi. Raporda hakimleri memur gibi gören Kamu Personeli Kanun Taslağı'nın kesinlikle değiştirilmesi istendi. Başkanların ayrıca Erdoğan'a, yargının gücünü kaybetmesi halinde siyasallaşma eleştirilerinin başlayacağı ve kimsenin yargıya güveninin kalmayacağını aktardıkları belirtildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber