Karakolda kötü muameleye tazminat

İzmir'de 2002 yılında karakolda kötü muamele gördüğü iddiasıyla İçişleri Bakanlığı hakkında dava açan Gökhan E. için mahkemenin verdiği 11 bin 540 liralık tazminat kararı Danıştay tarafından onandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2013 14:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Karakolda kötü muameleye tazminat

Bindiği takside arkadaşıyla tartışan ve arkadaşının cep telefonunu rızası dışında aldığını iddia eden Gökhan E, olayın karakola yansıması üzerine, burada görevli polis memurları tarafından kötü muameleye maruz kaldığını iddia etti.

Gökhan E, İzmir Barosu adli yardım bürosunca görevlendirilen avukatı Esma Bayır aracılığıyla İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı 11 bin 540 lira maddi ve manevitazminat davasını kazandı.

İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin 10 bin lira manevi, bin 540 lira maddi toplam 11 bin 540 lira tazminat ödemeye mahkum ettiği kararı, Danıştay 10. Dairesi tarafından onandı.

Danıştay 10'uncu Dairesi'nin gerekçelionama kararında "Görevli polis memurları, adli yargıda açılan davada 'görevde, kişilere kötü davranma' suçundan mahkum edildiklerini, ayrıca disiplin cezasını da almalarını gözönünde bulundurarak 'bireye kötü davranmak' fiilini işledikleri sabittir. Temyiz isteminin reddi ile usul ve hukuka uygun bulunan mahkeme kararının onanmasına" denildi.

İçişleri Bakanlığı, düzeltmeye gitmediği için karar kesinleşmiş oldu.

Avukat Bayır, dava dilekçesinde alkollü olarak arkadaşıyla bir taksiye binen Gökhan E'nin, arkadaşıyla tartışması üzerine olayın karakola yansıdığını, müvekkilinin karakolda görevli polislerin işkencesine maruz kaldığını, gözleri ve ağzının bantlandığını, el ve ayaklarına ters kelepçe vurulduğu, kelepçeleri iple birbirine bağlayıp iplerin arasına odun koyup sağ kolunun kırıldığını, sağ omuzunun çıkık, sırtta morluklar ve vücudunun çeşitli yerlerinde işkenceyi gösteren izlerin bulunduğunu, hakaret, tehdit ve onur kırıcı söz ve davranışlara maruz kaldığını, su, yemek ve tuvalet kısıtlanması suretiyle işkence, insanlık dışı veonur kırıcı muamelelere maruz kaldığını, kötü nezarethanekoşullarında da saatlerce uykusuz bırakıldığını iddia etmişti.

AİHM de 19 bin 500 avro manevi tazminata hükmetti

Öte yandan, Gökhan E, 10 polis memuru hakkında İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde de dava açmış, dava sürerken, Gökhan E, "davanın uzun sürede sonuçlanmadığı" gerekçesiyle konuyu AİHM'ye taşımıştı.

Geçen yıl verilen AİHM kararında "uygulanan fiziksel ve psikolojik eziyeti hiçbir koşulda cezasız bırakılmaması gerektiğini, bu durumun özellikle halkın hukuk devletine olan güveni için önem arz ettiğini, bir devlet görevlisinin işkence içeren suçlarla suçlanması halinde, sorusturma ve yargılama boyunca görevden uzaklaştırılması gerektiği" belirtilerek, Gökhan E'ye 19 bin 500 avro manevi tazminat ödenmesine karar verilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber