Niğde'de 500 bin çeşit patates tohumu üretildi

NİĞDE Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Hüseyin Onaran, 7 yılda 500 binin üzerinde melez tohum elde ettiklerini, bu tohumları seleksiyon çalışmasıyla yerli tohuma dönüştüreceklerini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2013 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Niğde'de 500 bin çeşit patates tohumu üretildi

Enstitüde, 100'ün üzerinde yerli tohum çeşit adayı bulunduğunu vurgulayan Hüseyin Onaran, bu çeşitleri de önümüzdeki günlerde tescile sunacaklarını söyledi. 2005-2010 yılları arasında 210 bin çeşit melez tohum elde ettiklerini aktaran Onaran, son 2 yılda 300 bin çeşit melez tohum ürettiklerini anlattı. Patates üretiminde tohumun önemine değinen Onaran, patates tohumculuğundaki gelişmeleri şöyle aktardı:

"Patateste tohumluk kaliteli değilse, üretimde başarı sağlayamazsınız. Şu anda piyasadaki mevcut çeşitler ticari olarak kullanılmaktadır. Bunlar da Hollanda, Almanya, İngiltere, Belçika, İrlanda ve ABD gibi yerlerde kullanılan çeşitlerdir. Uluslararası alanda, genetik materyal olarak kullanılabilmektedir. Bunlardan yüksek performanslı çeşit adayları seçilerek, yine standart olarak kabul edilen, verimleri yüksek olanlarla yarıştırılmakta ve bunların üzerinde verimi olanlar, tescile yerli çeşit adayımız olarak sunulmaktadır. Biz, 16 numaralı ve 43 numaralı çeşit adaylarımızı başarılı bulduk ve tescile sunduk. 16 numaralı çeşit adayımız yemeklik ve sanayilik olmak üzere 2 özelliği aynı anda taşıyor. 43 numaralı çeşidimiz ise, yemeklik standardı olan bir çeşit adayımızdır. Bunlar, bizim üstün performanslı yerli çeşit adaylarımız ve kodlu tescile girdi. Tescilden geçildiği andan itibaren de, bu çeşitlerimize isim verilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber