Bakan Yıldız benzin fiyatlarını değerlendirdi

Belli bir süre içerisinde bu indirim otomatik fiyatlama mekanizmasına yansıyacaktır. Döviz fiyatlarındaki düşüşler daima fiyatları aşağı çekici, yükselmeler de yukarı çekici tarzda davranmaktadır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2013 16:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bakan Yıldız benzin fiyatlarını değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolardaki düşüşün benzin fiyatlarına etkisine ilişkin "Tabii ki belli bir süre içerisinde bu indirim otomatik fiyatlama mekanizmasına yansıyacaktır. Döviz fiyatlarındaki düşüşler daima fiyatları aşağı çekici, yükselmeler de yukarı çekici tarzda davranmaktadır" dedi.

Bakan Yıldız, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve yönetim kurulu üyelerini bakanlıkta kabulu sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yıldız, "Dolar paritesindeki düşüşün benzin fiyatlarında bir indirime yol açabilir mi?" şeklindeki soruya karşılık şunları kaydetti:

"Tabii ki doların düşüşü enerji sektörü açısından sevindirici bir haberdir ve bunun sürdürülebilir oluşunu temenni ediyoruz, demiştim önceki açıklamalarımızda. Yine aynı cümleleri kullanıyorum. Bizim istediğimiz bir bant var. O bant piyasada rekabet edebilir, diğer enerji kaynaklarıyla alakalı karşılaştırılabilir bir banttır. O yüzden gerek Merkez Bankasının zamanında yaptığı müdahaleler gerek dünyadaki konjonktür, bunların her birisi doların bizim üzerimizdeki maliyetleri açısından önemli. Tekraren söylüyorum; Türkiye enerji sektöründe açık pozisyonda çalışan bir ülkedir. Dövizle alıp TL ile satmaktadır. Yalnızca ham petrol fiyatlarının yükselmesi veya düşmesi değil aynı zamanda enerji sepetinin hareketliliği de bizim açımızdan önemli. Ben bunun sürdürülebilir olmasını temenni ediyorum. Tabii ki belli bir süre içerisinde bu indirim otomatik fiyatlama mekanizmasına yansıyacaktır. Döviz fiyatlarındaki düşüşler daima fiyatları aşağı çekici, yükselmeler de yukarı çekici tarzda davranmaktadır.

- "5,5 milyar dolar TPAO'nun payı"

Bakan Yıldız, Kuzey Irak'ta yeni işbirlikleri söz konusu olup olmadığı yönündeki soru üzerine, Irak'ın tamamında çok fazla ülke ve firmanın hizmet gördüğünü söyledi.

Irak'ta konsorsiyum üyesi ülke ve firmalarla birlikte 25 milyar dolarlık iş aldıklarını hatırlatan Yıldız, yaklaşık 5,5 milyar doların TPAO'ya düştüğünü anlattı.

Irak'ın kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısının fark etmediğini, bir bütün olduğunu vurgulayan Yıldız, Irak'ın kuzeyinde Türkiye'nin aralarında bulunduğu 19 ülke, yaklaşık 39 firmasıyla özel hukuk hükümlerine tabii olarak geçerli sözleşmelerle çalıştığını ifade etti. Yıldız, "Yeni ortaklıklar bundan sonra kurulabilir, bundan önceki yapılar sağlamlaştırılabilir. Önemli olan mutlaka güçlü bir yapıyla beraber ham petrolün, doğal gazın çıkartılmasıdır. Her çıkartılan ham petrol varili, Irak'ın normalleşmesine konulan katkıdır. Karşılıklı çıkarların ve menfaatlerin korunduğu sözleşmeler, ülkelerin kendi aralarında yaptığı anlaşmalar hep bu amaca matuftur. Türkiye'nin de bu tür projelerde hukuk kuralları içerisinde bulunması normaldir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber