Kurban nedir?

Kurbanın asıl anlamı yaklaşmaktır. Dünyadaki hiçbir dilde (buna Arapça da dahil), hayvan boğazlamanın böyle bir anlamı yoktur.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Temmuz 2013 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurban nedir?

İslâm medeniyet kavrayışı, Kur'an'da geçen, “Kurbanın kulu Allah'a yakınlaştıracağı” ifadesini bu anlamıyla Türkçeleştirmiş ve yoksullara dağıtılmak üzere hayvan keserek yapılan bir ibadet, kavramsal olarak da sanatsal bir mahiyete büründürmüştür. Hicretin ikinci yılında meşru kılınan ve Hanefi âlimlerince 'Vacip' sayılan kurban, belirli bir zamanda, belirlenmiş hayvanların, usulüne göre kesilmesidir. Kurban Allah'a yaklaşmak maksadıyla ve yalnız O'nun rızasını kazanmak için kesilir. Allah'tan başkası adına hayvan kesmek haramdır ve bu yola tevessül edenleri Hz. Peygamber ( S.A.V.) birçok hadis kitaplarında geçen şu hadisle uyarmıştır: “Allah'tan başkası namına hayvan kesene Allah lânet etsin.”

HARAM ZENGİNLİK YERİNE HELAL FAKİRLİK DÖNEMİ

İbn Mes'ud (r.a.) bir defasında iman ve hakikat üzerine şöyle bir ifade buyurmuştur: “İnsan, zirvesine çıkmadıkça imanın hakikatine eremez. Yanında, fakirlik zenginlikten, tevazu şereften sevimli olmadıkça ve kendisini övenle yereni bir tutmadıkça da imanın zirvesine çıkamaz.”

Abdullah b. Mes'ud'un talebeleri ise İbn Mes'ud bu sözlerine yorum getirerek şu şekilde açıklamışlardır: “Helaldeki fakirlik, haram yollarla elde edilen zenginlikten; Allah'a itaat hususundaki tevazu, Allah'a isyan hususundaki şereften daha sevimli olmadıkça ve hak noktasında kendisini övenle yereni bir tutmadıkça imanın zirvesine çıkamaz.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber