Devletin gelir politikası yeni müdürlüğe emanet

Haber Giriş : 08 Şubat 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin ısrarla vergi politikası ile vergi uygulamasının birbirinden ayrılmasına yönelik talebi yerine getirildi. Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe giren yasaya göre, kurulması kararlaştırılan Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, devlet gelirine etkisi olan her türlü kanun tasarısı ve tekliflerini, devlet gelirleri politikası açısından inceleyerek görüş bildirecek. Genel müdürlük Maliye Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak. Genel müdürlük için konuşulan isimler arasında ise Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı Mahmut Vural, Sermaye Piyasası Kurulu Üyesi Recep Bıyık, Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Bülent Taş gibi isimler var.

IMF'ye Aralık ayının sonuna kadar çıkarılması taahhüt edilen Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün kuruluş aşamasında karışıklık yaşanmıştı.

Müdürlüğün kurulması ilk olarak Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu değişiklik tasarısı görüşmeleri sırasında gündeme gelmişti. Ekim ayında yaşanan bu gelişmede, AKP milletvekilleri tarafından bir önerge hazırlandı ve tasarıya eklenmek istendi. Ancak bürokrasi sahip çıkmayıp önerge ortada kalınca tasarıya giremedi. Bunun üzerine AKP İzmir Milletvekili Fazıl Karaman ile AKP Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali bir yasa teklifi hazırlayarak, genel müdürlüğün kurulmasını tekrar Meclis gündemine getirdi. Yasa, bu teklif üzerine çıkarıldı.

24 kişilik yeni kadro

Yeni kurulacak genel müdürlük için 1 genel müdür, 2 genel müdür yardımcısı, 10 daire başkanı ve 6 şube müdürlüğü, 2 istatistikçi ve 3 ekonomist kadrosu olmak üzere toplam 24 kadro ihdas edildi. Kanunla Maliye Bakanlığı'nı yurtdışında temsil edecek 15 maliye müşaviri kadrosu ihdas edilirken, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki 2 bin 710 kadro da yeni kurulan Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü kadrolarına eklendi.

Görevleri neler?

* Devlet gelirleri politikasının genel ekonomik politika çerçevesinde oluşturulmasına yardımcısı olacak.

* Gelirlere ilişkin kanun, kararname ve taslakların hazırlanmasıyla ilgili çalışmaları yapacak.

* Uluslararası kuruluşlar ve diğer devletlerle görev alanına giren konularda işbirliğinde bulunacak.

* Mahalli idare vergilerinin genel vergi sistemiyle uyumunu sağlayacak tedbirleri alacak.

* Vergi yükü, gelir dağılımı ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yapacak

* Ekonomik gelişmeleri izleyecek, değerlendirecek ve bu konularda araştırmalar yapacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber