2006 bütçesine dava...

Haber Giriş : 09 Şubat 2006 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, 5437 sayılı 2006 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 18 hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'ne gelerek, başvuruya ilişkin dilekçeyi sundu.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''CHP'nin, AK Parti'nin çıkardığı Anayasa'ya aykırı yasaların iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemli başvuru sayısının 70'e ulaştığını'' söyledi.

Yaptıkları bu başvuruda Bütçe Kanunu'nun 18 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, iptali istenen maddeler arasında özellikle iki maddenin önemli olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, bu maddelerin ''yasadışı yapılara kamu hizmeti götürülmesi'' ve ''BağKur, SSK ve yeşil kartlıların sağlık harcamalarının silinmesini'' öngören düzenlemeler olduğunu bildirdi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetinin bütçe yasalarında olması gereken pek çok düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosundan kurtararak, TBMM'deki milletvekili çoğunluğuna güvenip ''dilediğimi yaparım'' diyerek yapmadığını savundu. Bir hukuk devletinde böyle bir duruma seyirci kalınamayacağını ifade eden Kılıçdaroğlu, anayasal düzenin en kısa sürede hukuka aykırı bu tür kurallardan arındırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

İPTALİ İSTENEN MADDELER

CHP'nin iptalini istediği 18 hüküm arasında, ödenek devir ve iptal işlemleri, fonlara ilişkin işlemler, kadroların kullanımına ilişkin hususlar, uluslararası kuruluşlara üyelikler, kamu idarelerince işletilen sosyal tesislerin durumu, tedavi hizmetlerinin temini, taşınmazların devri ve SSK, BağKur, Yeşil Kartlıların Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 31 Aralık 2005'e kadar alınan tedavi hizmetlerinden bedeli ödenmemiş olanların tamamının bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla silinmesini öngören hükümler yer alıyor.

CHP ayrıca, ''12 Ekim 2004'ten önce inşaat ruhsatı alınmış ve yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen yapılara yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğalgaz gibi altyapı hizmetlerinin verilmeyeceğine'' ilişkin hükmün uygulanmayacağını öngören maddenin iptalini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber