2006 ucuz konut yılı olacak

Haber Giriş : 09 Şubat 2006 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hem devlet hem özel sektör, orta sınıfın da ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. İşte orta sınıfa yönelik ucuz konut projeleri...

Hem devlet hem özel sektör, orta sınıfın da ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. İstanbul'dan Eskişehir'e, İzmir'den Antalya'ya kadar birçok ilde fiyatı 200 bin YTL'nin altında olan konut projeleri hayata geçirilmeye hazırlanılıyor. İşte orta sınıfa yönelik ucuz konut projeleri...

Son yıllarda Türkiye'de, bugüne kadar görülmemiş bir konut arzı ve talebi yaratılmış durumda. Geçen yıl özel sektörden devlete herkes, konut inşa ederek bankalar ise kredi faizlerini 1 puanın da altına çekerek trendin daha yüksek barlara çıkmasını sağladı. Bu artış hızının 2006'da da devam etmesi bekleniyor.

Lüksün saltanatı bitecek

Alkent'ten Seba Royal'a, Uphill Court'tan Mashattan'a, İstinye Park'tan Ağaoğlu My World'a kadar bu onlarca proje, söylenenlere bakılırsa yüksek rakamlara karşın ilk gidenin elinde kaldı. Henüz satılmamış birkaç konut da daha çok konumları beğenilmeyenler...

Bu yıl ise trendin tam anlamıyla tersine döneceği ve 2006'nın da daha çok, 'ortanın altı gelir gruplarına yönelik ve fiyatı 200 bin YTL'nin altında olan projelerin yılı' olacak gibi görünüyor.

TOKİ, 2006 yılında 150 bin konutluk yeni yatırıma hazırlanırken KİPTAŞ, sadece bu ay İstanbul'da 2 bin 500 konutun temelini atacak. Orta gelir grubuna yönelik bu konutlar Mimarsinan, Esenler ve Tuzla'da inşa edilecek. Kurumun TOKİ ile birlikte bu yıl için İstanbul'a yapmayı düşündüğü konut sayısı ise 60 bin.

İnşaat şirketleri 'orta'yı keşfetti

Geçen yıl genel olarak lüks konut üreten özel inşaat şirketleri de bu yıl orta gelir grubuna yöneliyor. TOKİ ve KİPTAŞ'ın dar ve yoksul gelirlilere yönelik büyük projeler yürütüyor olması, şirketleri orta sınıfa yönelten en büyük nedenlerden. Birçok şirket, 100 bin ile 200 bin YTL arasında satışa sunulan konut inşaatına ve satışına başladı. Özellikle İstanbul'da bu çerçevedeki konutlara olan ihtiyacı gören büyük şirketler de yeni projelerini bu şekilde programlıyor.

Konut açığı en fazla il olan İstanbul'da yoğunlaşan ucuz konutlar İzmir, Bursa ve Antalya'da da hayata geçiyor. Projelerin tamamında lüks sitelerde olan her türlü konfor bulunuyor.

Ödeme planlarını kişiye özel de yapabilen şirketler, çok değişik tipte ve şekilde daireler üretiyor. Ekonomist olarak konumu, özellikleri, fiyatları ve ödeme koşullarıyla içinden seçmesi bir hayli zor olan ucuz konut projelerini sizin için araştırdık.

Ankara'da yeni projeler başlıyor

Büyükşehirlerde, özellikle de İstanbul'da patlama yaşayan konut projelerinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) ağırlığı açıkça hissediliyor. Son dönemde bankaların kredi faizlerini 1 puanın altına kadar çekmesi, konuta olan talebi iyice artırdı. TOKİ de bundan hareketle 2006 yılında altı büyük şehirde orta gelir grubuna yönelik bir hamle başlatıyor.

Kurum, bu yeni hamle kapsamında İstanbul ve Ankara'da altyapılı arsa üretimi çalışmaları yürütüyor. Ancak arsa ve emlak fiyatlarında spekülasyon olmaması için konutların yapılacağı alanları açıklamıyor. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, proje kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır ve Adana'da 150 bin konut inşa edeceklerini açıkladı.

Ankara'da yapılacak 25 bin konutluk projeyle kendi kendine yeten, eğlence merkezi, üniversitesi, sağlık spor tesisleri olan yeni bir şehir inşa edilecek. TOKİ dışında Ankara'da konut projesi geliştiren bir diğer şirket ise Yapı Kredi Koray. Şirket, bu yıl içinde biri rezidans, diğeri de konut katları ve mağazası bulunan iki projeye başlayacak. Ankara Bilkent Projesi, Eskişehir Yolu üzerinde yaklaşık 18 dönüm alanda kurulacak. Ankara-Çankaya projesi ise Çankaya'da 10.5 dönüm alanda yapılandırılacak. Projede konut ve alışveriş merkezi bir arada olacak. 2006 yılı içinde başlanacak olan ve konsept çalışmaları süren her iki proje, mart ya da nisan aylarında tanıtılacak.

Ekonomist

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber