Bakan Güler'e TEDAŞ sorusu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2006 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Milletvekili Hakkı Ülkü, Türkiye Elektrik Dağıtım Şebekesi İyileştirme Projesi ihaleleriyle ilgili Enerji Bakanı Güler'e 6 soru yöneltti.

TBMM Başkanlığı'na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından yazılı olarak yanıtlanması için bir önerge veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Türkiye Elektrik Dağıtım Şebekesi İyileştirme Projesi ihaleleriyle ilgili 6 soru yöneltti.

CHP İzmir Milletvekili Ülkü verdiği soru önergesinde, "Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından 26 Ocak 2006 tarihinde İHALE.2006/05-01 ihale dosya nosuyla 'Türkiye Elektrik Dağıtım Şebekesi İyileştirme Projesi' uluslararası ihale ilanı yayımlanmıştır. Avrupa Yatırım Bankası kredisiyle finanse edilecek bu proje kapsamında, mevcut havai enerji dağıtım hatlarının demontajı, yeni havai enerji dağıtım hatlarının temin ve tesisi, yeraltı enerji dağıtım hatlarının (kablolarının) temin ve tesisi, trafo merkezlerinin modifikasyonu gibi iş paketleri öngörülmüş ve ihale dokümanı bedeli 10 bin YTL olarak açıklanmıştır. TEDAŞ'ın özelleştirilerek bölgelere ayrıştırılmasının 2006 yılından başlanılmak üzere planlandığı, geçtiğimiz yıllardan itibaren hükümetiniz tarafınızdan kamuoyuna duyurulmuştur" dedi.

Ülkü, daha sonra Bakan Güler'e yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"Yukarıda sözü edilen ihalenin toplam bedeli nedir?

TEDAŞ Genel Müdürlüğü bu zamana kadar ihalelerde izlediği yöntemi terk ederek, kendi başına proje bütünlüğü olan yapım işlerini neden tek bir ihale altında birleştirme gereksinimi duymuştur?

Bunun arkasında çokuluslu şirketlerin ve IMF'in baskısı bulunmakta mıdır?

10 Eylül 2005 tarihinde Kamu İhale Bülteni'nde 2005/96271 kayıt numarasıyla ilan edilen TEDAŞ -Türkiye Elektrik Dağıtım Şebekesi İyileştirme Projesi I. Kademe Elektrik Dağıtım Şehir Şebekesi Yapımı İşi (Uluslararası Kredili) ihalesi, Kamu İhale Kurumu'nun 2 Kasım 2005 tarihli kararıyla neden iptal edilmiştir?

Yeni açılan ihale, Kamu İhale Kurumu'nun itirazlarını karşılamakta mıdır?

İhale rekabet ve eşit muamele ilkeleriyle, Türkiye'deki mevcut yerli firmaların kapasiteleri dikkate alınarak ayrı ayrı ihaleye çıkarılma yöntemleriyle tekrar ilan edilmesi düşünülmekte midir?

Özelleştirme kapsamına alınan bir kuruluş olarak TEDAŞ'ın böyle dev boyutlu bir ihale açmasının anlamı nedir?

Partiniz yandaşı bazı firmaları gider ayak zengin etme ihalesi midir?

Daha önceki özelleştirme deneyimlerindeki kötü deneyimlerden görüldüğü gibi özelleştirme öncesi neden iyileştirme yapılması düşünülmektedir?

Büyük kapsamlı iyileştirme yapılacaksa özelleştirme neden düşünülmektedir?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber