Bu cami bayram yüzü görmedi

Aydın’ın Karpuzlu İlçesi’ne bağlı Koğuk Köyü’nün asırlardır devam eden Bayram ve Cuma gelenekleri gören ve duyanları şaşırtıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2013 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bu cami bayram yüzü görmedi

Köylüler Cuma ve Bayram namazlarını köyün yaklaşık 1,5 kilometre ilerisinde bulunan mezarlıktaki camide kılarken, vakit namazları ise köy merkezinde bulunan camide kılınıyor. Köydeki camide niçin Cuma ve Bayram Namazı kılınmadığını kimse bilmezken, herkes “Böyle gelmiş böyle devam eder” diyor.

Edinilen bilgiye göre Karpuzlu Demirdere'si bölgesinin en eski ve en köklü köylerinden biri olan Koğuk Köyü'nün imamı aynı anda iki camide görev yapıyor. Kimse nedenini bilmese de köyde Cuma ve bayram namazları kesinlikle köyün merkezinde bulunan ve oldukça büyük olan camide kılınmıyor.

“NEDENİNİ BİLMİYORUZ AMA ATALARIMIZDAN BÖYLE GÖRDÜK”

Köyde bulunan ve evlere oldukça yakın olan caminin sadece vakit namazlarında kullanıldığını, köyün dışındaki mezarlık içinde bulunan caminin ise sadece Cuma ve Bayram namazlarında kullanıldığını belirten Köy Muhtarı necip Aslan, “Bu köyde doğup büyüdüm. Uzun süredir köy muhtarlığı yapıyorum. Köyümüz çok eski ve köklü bir köy. Asırlar önce şu anda mezarlık içinde kalan toprak damlı bir cami yapılmış. Bu camide dedelerimiz Yörüklük yaptıkları dönemlerde ibadetlerini yapmış. Daha sonra Yörüklükten yerleşik hayata geçilip Yörüklükle birlikte tarım da yapılmaya başlanmış. Köyün merkezi de şu andaki yere doğru kaymış. Köyün merkezine de cami yapılmış. Nedense dedelerimiz vakit namazlarını köydeki camide, Cuma ve Bayram namazlarını ise köyün dışında ve mezarlık içinde kalan eski camide kılmış. Köyün muhtarı olarak bunun nedenini çok araştırdım. Ama bulamadım. Ben dahil kimse nedenini bilmiyor ama biz geleneklere uyup asırlardır olduğu gibi vakit namazlarını köyün içindeki camide, Bayram ve Cuma namazını da eski camide kılıyoruz” dedi.

Cuma ve Bayram camisinin ayrı ve mezarlık içinde olmasının aslında güzel bir yönü olduğunu da belirten Muhtar Aslan, “Bu sayede herkes hafta bir de olsa ölmüşlerinin mezarına gidip bir Fatiha okuyor. Diğer gibi millet mezarlığa ve yakınlarının mezarına ölünce zorunlu olarak getiriliyor” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber