Öğretmen zorunlu hizmeti batıda da yapabilecek

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim, öğretmenlerin atama ve tayin sistemini değiştiriyor. Zorunlu hizmet artık doğu illeriyle sınırlı olmayacak. Sağlık ve eş durumuna bağlı tayinler zorlaşacak. Bilgisayar kullanmayı bilmeyenlerin ataması yapılmayacak.

Öğretmenlerin ?korkulu rüyası' olan zorunlu hizmet, artık Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı olmayacak. Orta Anadolu ve batı illerinin uzak ilçelerinde görev yapanlar da zorunlu hizmeti yerine getirmiş sayılacak. Ankara'nın Haymana ve Çamlıdere; İzmir'in Kiraz, Kınık ve Beydağ; Adana'nın Aladağ, Feke, Karaisalı; Afyon'un Başmakçı; Antalya'nın Akseki ve Gündoğmuş ile Bursa'nın Orhaneli ve Büyükorhan gibi ilçeleri de zorunlu hizmet bölgesi oluyor. Zaman'a açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?ilçe bazında zorunlu hizmet' uygulamasına gidilmesini ?reform' olarak nitelendirdi. Doğudaki geri kalmış yöreler için geçerli olan zorunlu hizmetin bugüne kadar il bazında tespit edildiğini hatırlatan Çelik, ?mahrumiyet bölgesi' tabirini Türkiye'nin gündeminden çıkarmak istediklerini kaydetti. Çelik, şöyle konuştu: ?Balıkesir normalde birinci hizmet bölgesidir. Edremit ilçesi ile Dursunbey'i de aynı kategoriye koyarak atamaları yaparsanız büyük yanlışlık olur. Ankara'da Haymana ile Çankaya'yı aynı kriterlere tabi tutamazsınız. Bu ilçelerde maalesef nitelikli kamu personeli bulmakta büyük zorluklar yaşanıyor. Bu sebeple zorunlu hizmeti ilçeler bazına indiriyoruz.?

Bakanlığın yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı ?Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği' bir dizi yenilik içeriyor. Düzenlemeye göre, öğretmenlikten istifa edenler 5 yıldan fazla ara verirlerse tekrar mesleğe dönemeyecek. İlk defa öğretmen olarak atanacak kişilerden, ?en az 3 kredilik bilgisayar eğitimi aldığını gösteren belge' veya ?bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesi' istenecek. ?Boşanma ve eşin emekli olması' öğretmenlerin tayin isteme sebebi olmaktan çıkarılacak. Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin ?öğrenim özrü' gerekçesiyle görev yerinin değiştirilebilmesi için zorunlu hizmeti tamamlamış olmaları gerekecek.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in onayladığı yeni yönetmelik yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderildi. Düzenleme 575 bin öğretmenin hayatını etkileyecek. Yönetmeliğe göre öğretmen ihtiyacı fazla kalmayan Amasya, Aksaray, Bartın, Çorum, Gaziantep, Karaman, Karabük, Kırıkkale, Osmaniye, Samsun, Sinop, Trabzon ve Zonguldak illerinin D ve E sınıfı dışındaki merkez ve gelişmiş ilçeleri zorunlu hizmet yapılacak yerler kapsamından çıkarıldı. Yönetmelikle zorunlu hizmet yapılacak il sayısı 51'den 38'e indi. Zorunlu hizmet dışında olan il sayısı ise 30'dan 43'e çıktı. Zorunlu hizmet kapsamından çıkarılan yerlerdeki öğretmenlerin kazanılmış hakları ise saklı tutuldu. Yönetmelikle geri kalmış ilçelerin yer aldığı D ve E sınıfındaki ilçeler de yenilendi. Bu ilçelerde zorunlu hizmeti tamamlamak için öğretmenlerin 5 yıl çalışması gerekecek. Bu ilçelerde daha önce 5 yıl çalışmış olan öğretmenler ise zorunlu hizmetini yapmış sayılacak. Halen bu ilçelerde çalışan öğretmenlerin hizmet süreleri de zorunlu çalışma süresinden sayılacak. Öğretmenler zorunlu hizmetini tamamlamak için Ağrı, Van, Hakkari gibi illerin bulunduğu üçüncü hizmet bölgesi illerde en az 3, Çankırı, İstanbul, Rize ve Yozgat gibi illerin bulunduğu ikinci hizmet bölgesi illerde 4, Ankara, Bursa, Adana gibi birinci hizmet bölgesi illerin D ve E grubu ilçelerinde ise 5 yıl çalışacak.

Öğretmenlerin görev yaptığı yerlere göre verilen hizmet puanlarında da bazı değişiklikler yapıldı. Eskiden olduğu gibi il veya ilçelerin belde statüsündeki hizmet alanlarında geçirilen her yıla, o il veya ilçenin dahil olduğu sınıf için öngörülen puana 2 puan eklenmesine devam edilecek. Ancak köy statüsündeki hizmet alanlarında geçirilen her yıla 4 yerine 6 puan verilecek. Ayrıca mahrumiyet bölgeleri sayılan D ve E sınıfı ilçelerin beldelerinde görev yapan öğretmenlerin hizmet puanlarına 4, köylerinde çalışanlara ise 8 puan fazladan ilave edilecek.

Özür tayinleri zorlaştırıldı

?Boşanma ve eşin emekli olması' öğretmenlerin tayin isteme sebebi olmaktan çıkarıldı. ?Özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak görevini verimli biçimde yerine getirme imkanı kalmadığı o ilin valisi tarafından bir rapor halinde teklif edilmesi halinde' öğretmenin yeri değiştirilebilecek. Yüksek lisans ve doktora yapan öğretmenlerin ?öğrenim özründen' tayin isteyebilmeleri için zorunlu hizmetini yapmış olması gerekecek. Bu durumda yükseköğrenim yapan öğretmenler atandıktan en az 3 yıl sonra okuduğu üniversitenin bulunduğu ile tayin isteyebilecek. Eş durumundan tayin için gerekli olan ?8 aylık SSK ve Bağ-Kur sigortası' günü 12 aya çıkarılırken, eş durumu nedeniyle tayin isteyecek öğretmenler atandıktan en az bir yıl sonra istekte bulunabilecek. Şimdiye kadar eş durumu özrü olan öğretmenler bir dönemde tamamlanan ?temel ve hazırlayıcı eğitimlerini' bitirdikten sonra tayin isteyebilirken, artık bunun için ?öğretmenin adaylığının kaldırılması' gerekecek. Öğretmenlerin adaylığı bir yılda kalkarken, tayin istekleri sadece yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabiliyor. Sağlık özründen tayin istenirken gerekli olan tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan sağlık raporlarına, ?hastalığın tedavisi ve takipleri için hangi şartların gerektiği ve hastanın bakıma ihtiyaç olup olmadığının' yazılması esası getirilirken sağlık özründen tayinler için tatiller beklenmeyecek.

Meslekten 5 yıl ayrı kalanlara kötü haber

Yönetmeliğe göre öğretmenlikten istifa edenler 5 yıldan fazla ara verirlerse mesleğe geri dönemeyecek. Özel öğretim kurumlarında aralıklarla da olsa en az 5 yıl yönetici ve öğretmenlik yapanlar, yani öğretmenlikten uzaklaşmayanlar, 10 yıla kadar bakanlığa dönebilecek. Bilgisayar bilmeyen öğretmen kalmamasını isteyen bakanlık, ilk defa öğretmen olarak atanacakların en az 3 kredilik bilgisayar eğitimi almış olduğuna veya bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olduğuna dair belge isteyecek. İl içindeki okulda 2 yıl çalıştıktan sonra tayin istenebilecek.

Görev yapılabilecek bazı ilçeler
Zorunlu hizmetin 5 yıl olduğu iller:
Adana: Aladağ, Feke, Pozantı, Saimbeyli, Tufanbeyli.
Afyon: Başmakçı, Bayat, Çobanlar, Evciler, Hocalar, İhsaniye, İscehisar, Kızılören.
Ankara: Çamlıdere, Evren, Güdül, Haymana, Nallıhan.
Antalya: Akseki, Gündoğmuş, İbradi, Kaş.
Aydın: Bozdoğan, Karacasu, Karpuzlu.
Balıkesir: Balya, Dursunbey, Marmara, Sındırgı, Bigadiç, İvrindi, Kepsut.
Bursa: Büyükorhan, Harmancık, Keles, Orhaneli.
Çanakkale: Bozcaada, Gökçeada, Yenice.
Denizli: Bekilli, Beyağaç, Çameli, Güney, Kale.
Eskişehir: Beylikova, Günyüzü, Han, Mihalıççık, Sarıcakaya.
Gaziantep: Araban, Kargamış, Yavuzeli.
Mersin: Aydıncık, Çamlıyayla, Gülnar, Mut.
İzmir: Beydağ, Kınık, Kiraz.
Isparta: Sütçüler, Aksu, Yenişarbademli.
Kayseri: Akkışla, Özvatan, Sarız, Yahyalı.
Kocaeli: Gebze, Kandıra.
Manisa: Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Selendi.
Samsun: Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Vezirköprü, Yakakent.
Uşak: Eşme, Karahallı.

4 yıl olduğu iller:
Adıyaman, Artvin, Bayburt, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kırşehir, Kilis, Malatya, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Yozgat.

3 yıl olduğu iller:

Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van.

Atamalarda il yerine ilçe esası
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?il yerine ilçe bazında zorunlu hizmet felsefesinin getirilmesi'ni bir reform olarak nitelendirdi. Çelik, zorunlu hizmet kavramının genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki geri kalmış yöreler için geçerli olduğunu belirtti. Zorunlu hizmet bölgelerinin şimdiye kadar il bazında tespit edildiğini hatırlatan Bakan Çelik, ?Buralara mahrumiyet bölgeleri deniliyordu. Mahrumiyet kelimesini artık Türkiye'nin gündeminden çıkarmak istiyoruz. Zorunlu hizmet bölgelerini ilçeler bazında tasnife tabi tutuyoruz. Yani, Balıkesir normalde birinci hizmet bölgesidir. Balıkesir'in Edremit ilçesi ile Dursunbey'i aynı kategoriye koyarak atamaları yaparsanız büyük bir yanlışlık olur. Ankara birinci hizmet bölgesidir; ama Haymana ile Çankaya ilçesi aynı kriterlere tabi tutulursa Haymana aleyhine bir durum ortaya çıkar. Bu ilçelerde kamu personeli bulmakta büyük zorluklar yaşanıyor. Bakanlığımız bu sebeple zorunlu hizmeti ilçeler bazına indirmiştir.? şeklinde konuştu. Personel Genel Müdürü Remzi Kaya da, hizmet bölgelerine girecek iller ile ilçe sınıflarının düzenlenmesinde illerin görüşlerinin alındığını belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber