Müfredattaki 'Alevilik'e tepki büyüyor

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖRGÜTLERİ 'MÜFREDATTAKİ ALEVİLİK'TEN MEMNUN DEĞİL

Kendilerinden görüş alınmadan hazırlanan ve bu nedenle, ?Alevi inanç esaslarına? yer verilmediğini belirttikleri Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredatına Alevi örgütlerinden tepki geldi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, ?Alevilik ders kitaplarında? açıklamasının ardından, konu Alevi örgütlerince de değerlendirilmeye başlandı.

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, bu konuda ?hiçbir? bilgilerinin bulunmadığını belirtirken yapılanların, ?AB'ye şirin gözükme? telaşı olduğunu savundu. Doğan, ?Bize sorulmuş herhangi bir şey yok. Aynı zamanda bize bildirilmiş bir çalışma da yok. Ne olduğu belli değil aslında. Hükümetin bu tür açıklamaları daha çok Avrupa Birliği'ne, ?bir şeyler yapıyoruz? mesajı verme olarak algılıyoruz? dedi.

Hazırlanacak müfretadın öncelikle ?Alevilere? sorulması gerektiğinin altını çizen Doğan, ?Alevisiz? hazırlanan müfredatın hiçbir anlamı olmayacağını dile getirdi. Doğan, şunları söyledi, ?Önemli sayıda Alevi büyüğü ve aydını var. Yine başta biz olmak üzere diğer vakıf ve dernekler var. Bunların hiç birine görüş sorulmuyor bu tür çalışmalar yapılırken. Gerçi ne yapıldığı da belli değil, ama ister istemez bunlar düşündürüyor bizleri. Bekleyeceğiz biraz daha?.

Zorunlu din dersi

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, söz konusu müfredatta, ?Aleviliğin inanç sistemine? ilişkin hiçbir konuya yer verilmediğini anımsatırken, ?Yapılanlar sadece, Hz. Ali'nin güzel huyları, Hacı Bektaş Veli'ye ait olup olmadığı hâlâ tartışma konusu olan ?Makalat? eserinden özlü sözler koymakla sınırlı? dedi. Gümüş, müfredatın Alevilik adına eksik kaldığını, yapılanların sadece ?göz boyamak? olduğunu ileri sürdü.

Zorunlu din eğitiminin ?laiklikle? bağdaşmadığının altını çizen Gümüş, ?Türkiye'de öncelikle zorunlu din eğitiminin kaldırılması gerekiyor. Çağdaş devletlerde böyle uygulama olmaz. Bir an önce bu sorun halledilmeli? dedi.

?Ders değil asimilasyon'

Pir Sultan Abdal, 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu adına Murtaza Demir, geçtiğimiz günlerde ders kitaplarına alınan Aleviliğe ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamasında, ?hükümetin herkesi kendine benzetmeye kararlı olduğunu, tek standardının Sünni-Türk? şeklinde saptandığını iddia eden Demir hükümetin, ?yeni bir tahrik denemesi ve yasal olmayan bir çaba? içinde olduğunu savundu. Alevi-Sünni kardeşliği maskesiyle Alevi-Sünni bölücülüğünün kaşındığını iddia eden Demir, siyasetin en tehlikelisine oynandığını, mezhepleri karşı karşıya getirip, buradan iktidar olmayı umanların bulunduğunu belirtti.

Aleviliğin kitaplara girmesini ders değil asimilasyon olarak niteleyen Demir, ?Bu din ve inanç özgürlüğüne pervasızca yapılan bir saldırıdır? diyerek, Alevileri bu gelişmeye tüm güçleriyle karşı çıkmaya çağırdı.

Evrensel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber