Acıyı yaşayanlar çözüme inanıyor

Dicle Üniversitesi’nce (DÜ) Diyarbakır’da BDP ve PKK’ya sempati duyan bin kişiye yönelik yapılan ankette, bedel ödeyen orta yaş grubun çözüm sürecinin başarıya ulaşacağına inancının daha yüksek olduğu belirlendi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Ağustos 2013 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Acıyı yaşayanlar çözüme inanıyor

DÜ Sosyal Araştırmalar Merkezi'nce gerçekleştirilen ankette çözüm süreciyle kamuoyunda oluşan kaygılar Sur ve Bağlar ilçelerinde yaşayan, BDP ve PKK'ya sempati duyan ve Kürtçe bilen üniversite öğrencilerince soruldu. Ankete katılanların yüzde 74'ü çözüm sürecini BDP'nin, yüzde 69'u ise AK Parti'nin başarıya ulaştıracağına inanıyor.

CHP BALTALIYOR: % 75

MHP'nin süreci engellediğini düşünenlerin oranının yüzde 71,5, CHP'nin engellediğini düşünenlerin ise yüzde 75. Sosyal Araştırmalar Merkezi Sosyoloji Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Güneydoğu kamuoyunun çözüm sürecine yönelik beklentilerinin ne olduğu, Batı'da yaşanan kaygıları haklı bulup bulmadıkları, Hükümet ile Öcalan arasında gizli bir anlaşma olup olmadığı, Batı kamuoyunu kaygılandıran özerlik, şiddet gibi konularda hazırlanan 35 sorunun yüz yüze yapılan görüşmelerde 1000 kişiye yöneltiği araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi:

YAŞ İLERLEDİKÇE İNANÇ ARTIYOR

- 25-30 yaş arası grupta çözüm sürecinin başarılı olacağına olan inanç yüzde 56 civarındayken, 56 yaş ve üzeri grupta bu oran yüzde 86. 30 yıldır Güneydoğu'da yaşanan çatışmalı ortamdan ciddi şekilde etkilenen, bedel ödeyen, çocuklarının geleceğinden kaygı duyan ileri yaş grubundaki insanlar çözüm sürecinden çok şey bekliyor, süreci ciddi şekilde sahipleniyor.

% 77 'ŞİDDETTEN BIKTIK' DİYOR

- Yüzde 51,4'ünün siyasilerin sürece yönelik barışçıl bir dil geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 77,7 şiddetten bıktı. 83,7 çatışmalı ortama dönmekten kaygı duyuyor. Yüzde 83 şiddet eksenli silahlı mücadele döneminin sona erdiğini, barışçıl yöntemlerle mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor.

DEVLETİ ZORDA BIRAKACAK TALEP YOK

- Yüzde 45,3 demokratik hakların genişletilmesiyle sürecin başarıya ulaşacağını düşünüyor. 47,8 süreçle ilgili hiçbir endişe taşımıyor. 26,1 sürecin başarılı olmasıyla Kürtlerin kültürel kimlikleriyle kendilerini daha iyi ifade edebiceğini söylüyor. 53.6 BDP'nin ileride devleti zorlayacak taleplerinin olmacağı görüşünde.

YÜZDE 75 ÜNİTER YAPI KORUNSUN

- Yüzde 75 üniter yapının korunmasından yana. 41.5 Öcalan ile hükümet arasında gizli bir anlaşma olduğuna inanmıyor. 52.4 sürecin sonunda Kürt devletinin kurulacağına inanmıyor. Yüzde 75 dil temelli bir ayrışma olmacağı görüşünde. 62.2 Türkiye'nin batısında yaşayanların çözüm sürecine yönelik kaygılarını haksız olarak görüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber