Kaçırılan pilotlar için sessiz diplomasi devrede

Kaçırılan pilotlar için Ankara istihbari, diplomatik kanalları kullanırken Şii kanaat önderleriyle de temasa geçildi. İlk şart, "pilotların hemen serbest bırakılması"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2013 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lübnan'da kaçırılan iki THY pilotu için "sessiz diplomasi" devrede. Türkiye'nin ilk şartı "Pilotların hemen serbest bırakılması." İstanbul-Beyrut seferini yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağının kaçırılan Türk pilotu Murat Akpınar ile Yardımcısı Murat Ağca'yı kurtarmak için diplomasinin perde arkasındaki tüm imkanları seferber edildi. 'İmam Rıza Ziyaretçileri' olarak kendilerini tanıtan silahlı grup tarafından kaçırılan pilotlar için gerek istihbari gerekse diplomatik açıdan çok yönlü çalışma yürütülüyor. Öncelikle, pilotların sağ ve sağlıklı olduklarına ilişkin teyit alınması amaçlanıyor. Lübnan ve Güney Suriye'de bulunan çeşitli gruplarla temas halinde olan istihbarat görevlileri devreye girdi. Bu temaslar kapsamında MİT, Ortadoğu'da uzman bir ekibini Lübnan'a gönderdi. İstihbarat görevlileri, Türkiye'nin yakın ilişki içinde olduğu komşu istihbarat örgütlerinin yanında, bölgede etkin gruplarla da kesin sonuç alınması için görüşmeler yapıyor. Türkiye, "pazarlık yapılıyor" görüntüsü oluşmasını ise asla istemiyor. Buna karşın üst düzey diplomatik trafik de kesintisiz sürdürüyor. Bu amaçla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bölge liderleri ve diplomatik kaynaklarla sorunun çözümü için görüşmeler yaptı. Türkiye'nin önceliği Lübnan'da etkin olduğu bilinen Şii kanaat önderleri. Lübnan'ın 1970'lerden beri devam eden iç savaş ortamında, çeşitli mezhep ve inançlardan isimler oldukça etkin konuma geldiler. Lübnan'daki en güçlü grupların başında ise Şiiler geliyor. Şiiler üzerinde etkinliği bilinen İran'la da diplomasi trafiği başlatıldığı öne sürülüyor.

LÜBNAN BASINI: DURUMLARI İYİ

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Şiilerle ilgili sorunlarda daha önceki "tarafsız" yaklaşımını yeniden hatırlattı. Bunun karşılığını almak isteyen Türkiye, alt düzeydeki doğrudan temaslarla, Şii kanat önderleri üzerinde yumuşak baskı kurmak istiyor. Bölgede etkin gruplara ve diplomatik kanallara aynı mesaj iletildi: "Pazarlık yok. Önce Türk pilotları bırakın, sonra diğer konularda bizden yardım taleplerinizi dinleyelim." Bu nedenle silahlı grubun "Geçtiğimiz yıl Lübnan'dan İran'a İmam Ali Rıza türbesi ziyaretine giden ve dönüşte kaçırılan 9 Lübnanlının serbest bırakılması" talebi de doğrudan kabul edilmeyecek. Ancak pilotlar serbest bırakılırsa, Türkiye bu kişilerin serbest bırakılması için girişimde bulunmaya sıcak bakıyor. Öte yandan dün Lübnan basınında yer alan haberlerde iki Türk pilotun ayrı ayrı yerlerde tutulduğu ve durumlarının iyi olduğu bilgisinin edinildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber