Türkiye, FATİH'li eğitimde rekor kırdı

Eğitime ‘tablet’ katkısı, Dünya Bankası’nın da gözünden kaçmadı. Banka’nın son raporunda, FATİH projesiyle Türkiye’nin tabletli eğitimde dünya lideri Tayland’ı geçtiğine dikkat çekiliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Ağustos 2013 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Türkiye, FATİH'li eğitimde rekor kırdı
*Fatih Projesi'nde rapor iç açıcı değil

Dünya Bankası Uzmanı Michael Trucano tarafından hazırlanan raporda Türkiye'nin tableti eğitime dâhil etmede dünyanın sayılı projelerinden birine sahip olduğuna ve FATİH' orta gelirliler arasında öne çıktığına dikkat çekildi.

DÜNYADAKİ 9 PROJE ELE ALINDI

Dünya Bankası'nın Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve Eğitim Uzmanı Michael Trucano, tablet ve dizüstü bilgisayarların eğitime dâhil edilmesiyle ilgili dünyadaki büyük 9 projeyi inceledi. İncelemeye sırasıyla ABD, Uruguay, Tayland, Peru, Kenya, Türkiye, Hindistan, Arjantin ve Portekiz'deki tablet-dizüstü bilgisayarlı eğitim projeleri alındı.

ÜNVAN TÜRKİYE'YE GEÇMİŞ OLDU

Dünya Bankası'nın incelemeden çıkan sonuçlara göre Tayland başlangıçta, orta gelirli ülkeler arasında tablet bilgisayarları eğitimde devreye alma projelerinde liderdi. Ancak Türkiye bu ünvanı Tayland'ın elinden almış oldu.

TAYLAND İÇİN ÖRNEKLER VERDİ

Raporda ülkeler sırayla incelenirken Tayland konusunda şöyle denildi: “Dünyaki örneklere bakıldığında eğitimde birebir bilgisayar kullanmada genellikle dizüstü bilgisayar öne çıkıyor. Tayland'ın tablet kullanmayı tercih etmesi dikkate değer. Başta kendi türünün eğitimde en büyük tablet kullanımı girişimi olarak ilan edilirken Tayland işin başında, fakat diğer birçok ülkedeki benzer girişimlerde olduğu gibi, proje, eleştiri ve iyimserlikte paratoner işlevi görmüş durumda.”

KENYA'DA 6 BİN İPAD VERİLECEK

Çalışmada Kenya'da öğrencilere 6 bin tablet verilmesi düşünülürken örneği ABD'de Los Angeles'da öğrencilere 640 bin “iPad” dağıtılmasının planlandığı örnekleri verildi. DB Uzmanı Trunaco ise, Dünya Bankası'nın eğitimde yeni teknolojileri desteklediğini söyledi.

YERLİ ÜRETİME VURGU YAPILDI

RAPORUN Türkiye bölümünde şu ifadeler dikkat çekiyor: “Tayland'ın öğrencilere tablet planı, eğitim teknolojileri kullanım hacminde ülkenin öncü potansiyelini belirgin hale getirdi. Fakat Türk okullarına on milyondan fazla tablet (ve on binlerce etkileşimli beyaz tahta, yazıcı ve diğer çevre birimleri) sunacak Türkiye'nin FATİH projesi, Tayland'dakini gölgede bıraktı. Projenin desteklenmesine ve yeni piyasaya girecek ürünlerle ilgili ihale süreci gibi büyük pilot projelerin uygulanmasına da devam ediliyor. Yerli üretim de Türkiye'deki proje içinde önemli rol oynuyor.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber