Bilgisayar okuryazarlığına dönük proje dünyada ilk kez Türkiye'de hayata geçirilerek 600 bin öğretmenin 8-10 yıl içinde teknolojiye paralel eğitilecek.

Haber Giriş : 24 Aralık 2003 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgisayar okuryazarlığına dönük projeyi dünyada ilk kez Türkiye'de hayata geçirilerek 600 bin öğretmenin 8-10 yıl içinde teknolojiye paralel eğitilecek.

Bilişimin lokomotifi Microsoft'un Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, teknoloji şirketlerinin bugüne kadar Anadolu'daki halkın ve iş dünyasının dilinden konuşamadığını söyledi. Ekonomideki canlanmayla birlikte Anadolu'da küçük işletmeler ve eğitim sistemine yönelik seferberlik içine girdiklerini kaydeden Arkan, ?Şimdi Anadolu'ya gidiyoruz. Küçük ve orta boy işletmelere teknoloji kullanma; öğretmenler için de bilgisayar okuryazarlığı seferberliği başlatıyoruz.? dedi.

Şirket, bilgisayar okuryazarlığına dönük projeyi dünyada ilk kez Türkiye'de hayata geçirecek. Bu amaçla kurulacak Toplum İçin Teknoloji Vakfı, her yıl 60 bin öğretmene kurs verecek. Vakfın, en geç Haziran 2004'e kadar faaliye-te geçmesi hedefleniyor.

Bunun arkasından 17 milyon öğrencinin bilişim eğitimini de aynı vakıf üstlenecek. Teknoloji Vakfı için bölgesel örgütlerle ciddi bir çalışma yürüttüklerini belirten Microsoft Türkiye Müdürü Arkan, Türkiye ekonomisinin kalkınması adına ciddi bir işin içine girdiklerini söylüyor. Microsoft Ortadoğu ve Afrika'nın da yönetimini elinde tutan Arkan, Zaman'a yeni yılı ve yeni hedeflerini anlattı.

Krize rağmen 2002 yılı içinde 500 bin kişisel bilgisayar (PC) satıldığına dikkat çeken Arkan, Türk toplumunun bilişime ilgisini gösteren bu büyümenin ekonomideki iyileşme ile 2003 yılı sonu itibarıyla 700 bini bulduğunu açıkladı. Arkan, ?bilişim sektörünün dönüm noktası' olarak tanımladığı 2004 yılında Türkiye'de 1 milyon kişisel bilgisayar satılacağını ifade etti.

Teknoloji merakının bilgi ve iletişim alanına üretim ve eğitim olarak yansımadığına dikkat çeken Arkan, bu eksikliğin giderilmesi amacıyla Microsoft'un dünyada bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'de Toplum İçin Teknoloji Vakfı kuracağını açıkladı. Arkan, öğretmenlerin eğitiminden sonra 17 milyon öğrencinin bilgisayar okuryazarı yapılmasının ise vakfın ikinci hedefi olduğunu kaydetti.

Arkan, toplumu geleceğe taşıyacak öğretmenler ve eğitim sistemiyle ilgili şu tespiti yaptı: ?Yeni nesil bilgisayarı ve teknoloji öğrenerek yetişiyor. Ancak eğitmenler bu hıza ayak uyduramadığı için teknolojiyi reddeden öğretmenler ortaya çıkıyor. Bunun için öğretmenler en az iki hafta bilgisayar okuryazarlığı eğitimi almak zorunda.?

Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli şekilde yapılacak eğitim seferberliği ile 600 bin öğretmenin 8-10 yıl içinde teknolojiye paralel eğitilmesi amaçlanıyor. Arkan'ın göreve gelmesinden sonra Microsoft Türkiye'de ?yerelleşme yaklaşımı' daha da öne çıktı. Son yıllarda bilişim alanında sıçrama yapan Güney Kore, Hindistan, Ürdün, Çin gibi ülkelerin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri'ni (KOBİ) kullanarak bu başarıyı elde ettiğini hatırlatan Arkan, Türkiye'de bilişim sektörünün yıllardır ihmal ettiği Anadolu'ya çıkarma yaptıklarını vurguladı. ?KOBİ'ler keşfedilmemiş bir dünya.? diyen Arkan, bilişimle kalkınmanın lokomotifi olarak gördükleri bu işletmelerin dilini ve işini öğrenmek için onların ayağına teknoloji ve eğitim götürdüklerini ifade ediyor.

KOBİ'lere yatırımı toplumsal seferberlik olarak gördüklerini aktaran Arkan, ?Enflasyon düşüyor, daha istikrarlı bir ortam var. Biz artık yatırım yapabilirsiniz diyoruz. Daha önce bunu dedik. Ama KOBİ'yi kendi dilinden ikna etmeye çalışmadık. Bizim şampiyon olan atletlerimiz var. Ama hem KOBİ'lerde hem de bilişimde derdimiz sürdürülebilirlikten yana olmadı. Bugüne kadar traktör alan, yatırım olarak kamyonu, evi, arsayı gören iş dünyasının; krize rağmen teknoloji yatırımı yapmaları ve Türkiye'yi ekonomik refaha ulaştırmalarının yolunu açmak istiyoruz. Ekonomide genel istihdam maliyeti 100 bin dolarken, bilişim sanayii ve sektöründe bu 5 bin dolar. Türkiye, teknolojiyle kalkınma modeline yönelmeli.?

KOBİ'lerin dilinden konuşacağız

Microsoft, ekonomideki lokomotif olarak gördüğü KOBİ'lere el attı. Arkan, KOBİ'lerle ilgili çalışmaları hakkında şunları söyledi: ?Biz Anadolu'ya çıkartma yapıyoruz. Bu çerçevede Ankara, İstanbul dışında, Trabzon, Gaziantep, Antalya, İzmir gibi Anadolu'nun diğer şehirlerinde de Microsoft yerleşik hale gelecek. KOBİ'nin bulunduğu yere eko sistemimizle birlikte gidiyoruz, Bankalar ve 6 bin iş ortağımızla birlikte Anadolu'da olacağız. Bizim müşterilerimiz için uzmanlaşmamız lazım. Artık Anadolu'nun dilinden konuşacağız, onların işini öğreniyoruz. Teknoloji sektörü teknolojice konuşuyor, kendi işinde uzman. Biz onların işini öğrenip dilinden konuşarak, iş yaparken teknoloji yatırımları yapmalarını anlatacağız. KOBİ'nin bugün bildiği kriz anında işten adam atmak ya da yatırımlarını kısmak. Büyümeleri ve yatırım yapmaları için teknolojiye yönelmelerini sağlayacağız.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber