Danıştay: Zina eden öğretmenin göreve dönmesinde sakınca yok

Haber Giriş : 18 Şubat 2006 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir öğretmenin sokakta başörtülü olmasının bile "kötü örnek" olacağına hükmeden Danıştay, "zina yaptığı" için görevden uzaklaştırılan bir bayan öğretmenin tekrar göreve dönmesinde sakınca olmadığına karar verdi

Danıştay 2. Dairesi, Aytaç Kılınç'la ilgili davada idare mahkemesinin kararını bozarak, ?Geliş gidişlerde de olsa bir öğretmenin başörtüsü takmasının öğrencilere kötü örnek olacağına? hükmetmişti. Aynı Danıştay, erkeklerle düşüp kalktığının tespit edilmesi sonucunda öğretmenlik görevine son verilen S.O. isimli öğretmene haksızlık yapıldığına hükmetti.

İŞTE O SÜREÇ
S.O. isimli kadın, Bingöl Solhan Lisesi'ne İngilizce öğretmeni olarak atanıyor. Ve atandıktan sonra tanıştığı K.E. isimli şahsın evine yerleşiyor. Yıllar önce eşinden ayrılmış olan S.O., okul ve ilçe Milli Eğitim Müdürlü yetkililerinin, ?Yaşamınızı bir erkeğin evinde sürdürüyor olmanız öğrenciler için kötü örnek olabilir? uyarısına rağmen, bu yaşamını sürdürüyor. Evinde kaldığı K.E. ile birlikte yılbaşı gecesi kutlaması için araçla Muş'a giderken de, önleri kesiliyor. İki genç, ?yılbaşını bizimle geçireceksin? diyerek, S.O.'yu araçlarına bindirmek istiyor. K.E.'nin müdahalesi sonucu kavga çıkıyor. Olay savcılığa intikal ediyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE SON VERİLİYOR
Dersleri de aksatan S.O.'nun bu tutum ve davranışları karşısında uyarılarının dikkate alınmadığını gören okul ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 56. maddesinde belirtilen, ?Hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkilerinin kesileceği? hükmü gereğince, S.O.'nun öğretmenlik görevine son veriyor.

MAHKEME, GÖREVİNE SON VERİLMEYİ HUKUKİ BULUYOR
S.O., kendisine haksızlık yapıldığı iddiasıyla Malatya İdare Mahkemesi'ne başvuruyor. Öğretmenlik haklarının verilmesini istiyor. Mahkeme 19.12.2002 tarihli kararında, davacı S.O.'nun görevine son verilmesine ilişkin işlemin iptali talebini reddediyor.

VE DANIŞTAY BOZUYOR
S.O. bunun üzerine konuyu Danıştay'a taşıyarak, 12. Daire'ye temyiz başvurusunda bulunuyor. Danıştay 12. Dairesi de, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 56. maddesinde belirtilen, ?Hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkilerinin kesileceği? hükmüne rağmen, kararı bozuyor.

İŞTE O KARAR
Danıştay 12. Dairesi bozma kararı şöyle: ?Davacının, atandıktan sonra burada ikamet eden K.E. isimli şahsın evinde kaldığı, okul müdürü ve ilçe Milli Eğitim Müdürü tarafından bu hususta sözlü olarak uyarılmasına rağmen bu durumu devam ettirdiği, daha sonra yılbaşı gecesi bu şahısla birlikte kendi arabasıyla Muş iline giderken, yolda kendilerini durdurmak isteyen şahıslarla kavga ettiği, olayın Savcılığa intikal ettiği, davacının bu tutum ve davranışlarının öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmadığı kabul edilerek, yapılan soruşturma sonucuna göre, 657 sayılı yasanın 56. maddesi uyarınca görevine son verilmesine ilişkin dava konusu işlemin, tesis edildiği anlaşılmaktadır.?

GÖREVİNE SON VERMEYİ GEREKTİRMEZ!
?Olayda davacının görevine, anılan yasa hükmüne göre son verilmiş ise de; davacının görevinde başarısızlığının kanıtlanamadığı, bu durumun dışındaki halin ise görevine son vermeyi gerektirecek ağırlık ve nitelikte bulunmaması, ancak disiplin hükümlerine göre değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıldığından 657 sayılı yasanın 56. maddesi hükmüne dayanılarak tesis edilen işlemde hukuki isabet bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz talebinin kabulü ile Malatya İdare Mahkemesi'nce verilen 19.12.2002 günlü kararının, 2577 sayılı İdare Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı yasa ile değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen nedenler gözetilmek suretiyle yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine 6.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.?

vakit

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber