Bankaların maaş promosyonu toplu görüşmelerin temel şartı

Haber Giriş : 18 Şubat 2006 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılda yaklaşık 35 milyar YTL'yi bulduğu belirtilen memur maaşları pastasında, bankaların rekabetinden kurumlar yerine çalışanların pay alması için çalışma başlatıldı

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yılda yaklaşık 35 milyar YTL'yi bulan memur maaşlarını ödemek isteyen bankaların promosyonunun, çalışanlara yansıması için çalışma yaptıklarını, bu yılki toplu görüşmede bu konunun "olmazsa olmaz" talepleri arasında yer alacağını bildirdi.

Kamu personelinin maaşlarını kendi hesaplarında tutmak isteyen bankaların, kendileriyle sözleşme yapılması karşılığında kurumlara yıllık maaş toplamlarının ortalama yüzde 5'i ile yüzde 7'si arasında bir tutarı promosyon olarak ödediğini vurgulayan Aksu, şunları söyledi: "Promosyon, zaman zaman bağış adı altında da yapılıyor. Bu yaklaşımla bankalar tarafından kurumlara ödenen promosyon tutarının ortalama yıllık 1.6 ile 2.3 milyar YTL arasında değiştiği tahmin ediliyor. Yine mevcut uygulamada, bankaların ödediği promosyon kurum amirlerini de 'zan" altında bırakıyor. Bazıları tarafından suiistimal edildiği, makam odası dekorasyonu gibi gereksiz harcamalarda kullanıldığı iddiaları ortaya atılabiliyor." Aksu, dürüst çalışanları da zan altında bırakmama adına promosyonların bizzat çalışana ödenmesinden yana olduklarına dikkati çekerek şöyle devam etti, "isteyen memur, istediği banka ile çalışma imkanına kavuşmalı. Bu sayede, sırtından promosyon kazanılan memurlar bundan böyle bu pastadan yararlanabilmeli. Bu yılki toplu görüşmemizde memurun banka tercihini kendisi yapması (olmazsa olmaz) taleplerimizin başında yer alacak."

Bankalar ne kazanıyor?

Bu arada, maaş ödemeleri, bankalar için 'ballı mevduat' olarak biliniyor. Böylece, bir aylık mevduat için müşterilerine faiz ödeyen bankalar, maliyetsiz kaynak imkanına kavuşuyor. Maaşlar ödenmeden1-2 gün önce bankadaki hesaba geçiriliyor. Banka çalışan adına yatırılan maaşı bu süre içinde değerlendirme imkanı buluyor.

Çalışanların maaşından çekmediği kısım ise bankanın ileri günlerdeki ek kaynağı oluyor. Ayrıca maaş hesabı bulunan müşteriler bankacılık işlemlerini da aynı bankadan yapınca bankaya komisyon geliri sağlıyor. Buna ek olarak, maaş hesabı bulunanlara verilen kredi kartları, bankalar için karlı bir müşteri portföyü oluşturuyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber