Hükümetin, yerel seçimler öncesi 348 belde belediyesinin kapısına kilit vurma kararında, belediyelerin içine düştüğü borç batağı etkili oldu.

Haber Giriş : 25 Aralık 2003 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümetin, yerel seçimler öncesi 348 belde belediyesinin kapısına kilit vurma kararında, belediyelerin içine düştüğü borç batağı ekili oldu.

Hükümetin, yerel seçimler öncesi 348 belde belediyesinin kapısına kilit vurma kararında, belediyelerin içine düştüğü borç batağı ekili oldu. 348 belediyenin devlete olan kredi ve diğer borçlarının toplamı 19 trilyon lirayı geçiyor. Nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin kapatılmasıyla, bu fatura da devlete kalacak. Rakamın bu kadar artmasında, bazı belediyelerin, bütçesinin ve gelirlerinin çok çok üstünde borçlanması etkili oldu. Örneğin, Nevşehir'in Aksalur Belediyesi'nin geliri 105 milyar 853 milyon lirayken, bu belediyenin kredi borçları 1 trilyon 77 milyar lirayı buldu. Hükümet, belde belediyelerinin gelir ve giderlerinin dökümünü yaparak listesini oluşturdu. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu tabloyu gördükten sonra, devlete sürekli yük olan bu belediyelerin kapatılmasının daha doğru olacağına karar verdi.

Trilyonluk borçlar

Hükümetin elindeki listeye göre kapatılacak belde belediyelerinin pek çoğunun büyük miktarlarda borçlanmaları dikkat çekiyor. Çanakkale'nin Gülpınar Belediyesi'nin 91 milyar 676 milyon liralık gelirine karşılık, borçlarının toplamı 813 milyar 564 milyon liraya ulaştı. Edirne Yenimuhacir Belediyesi'nin geliri 109 milyar 78 milyon lirayken, borcu 589 milyar 670 milyon lira oldu. Isparta Büyükgökçeli Belediyesi'nin geliri 90 milyar 898 milyon lirayken, borcu 602 milyar liraya ulaştı. Sakarya'nın Yuvalıdere Belediyesi'nin geliri 83 miyar 726 milyon lirayken, borcu 631 milyara yükseldi.

Gelirine karşılık borçları yüksek olan belediyelerin bazıları şöyle: Kocaeli'nin Yalakdere Belediyesi'nin geliri 101 milyar 517 milyon lira, borcu 401 milyar 123 milyon lira. Kırşehir Boğazevci Belediyesi'nin geliri 75 milyar 53 milyon lira, borcu 226 milyar 516 milyon lira. Konya'nın Küçükhasan Belediyesi'nin geliri 100 milyar 961 milyon lira, borcu 322 milyar 98 milyon lira.

Büyükşehir belediyeleri de beldeleri aratmıyor

Borç sıkıntısı yaşayan belediyeler yalnızca beldeler değil. Bazı büyükşehir belediyelerinin Hazine'ye olan borçları şöyle:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 108 trilyon lira.

Ankara Büyükşehir Belediyesi: 1 katrilyon 618 trilyon lira.

Ankara-ASKİ: 437 trilyon lira.

Adana Büyükşehir Belediyesi: 661 trilyon lira.

Adana-ASKİ: 62 trilyon lira.

Bursa Büyükşehir Belediyesi: 271 trilyon lira.

İzmir Büyükşehir Belediyesi: 1 katrilyon 50 trilyon lira.

İzmir-İZSU: 75 trilyon lira.

Bütçenin yarısıyla lüks bina yaptılar

Belediye statüsü kaldırılan 47 belde arasında yer alan Denizli merkeze bağlı Akkale Beldesi'ne, 700 milyar lira harcamayla lüks hizmet binası yaptırıldı. Köşk'te onay bekleyen yasayla mahalleye dönüştürülen Akkale Beldesi'nin Belediye Başkanı Zekeriya Öz, söz konusu hizmet binasını ihtiyaç olduğu için yaptırdıklarını söyledi. Belediyenin bu yılki bütçesinin 1.5 trilyon olduğunu belirten Öz, binanın çevre düzenlemesiyle birlikte 700 milyar liraya mal olduğunu açıkladı. AKP Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, Akkale Belediyesi'nin inşa ettirdiği hizmet binasının 'anlatmaya çalıştıkları'' bütünleştirme ve israfı önleme yasasına en güzel örnek

olduğunu söyledi. Yüksektepe, kısıtlı belediye bütçeleriyle böyle lüks binalar yapıldığını, makam araçları alındığını, sekreterler ve şoförler istihdam edildiğini, bunun da devlete ciddi yükler getirdiğini ifade etti. AKP Denizli İl Başkanı Şahin Tin de, yasa Meclis'te tartışılırken, bu tür lüks yatırım ve borçların göz ardı edildiğini vurguladı. Rakamlara bakıldığında belediye bütçesinin yarısının bu binaya gittiğinin ortaya çıktığını ifade eden Tin, 'Bu tür lüks yapılar Avrupa'da büyük kentlerde var. Tamam, insanımız iyi ve güzel şeylere layık. Ama 10 personelin çalıştığı bir belde belediyesinde böyle lüks bir binaya ihtiyaç yok. Şatafata gerek yok'' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber