Kulaca Deresi temiz çıktı

Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca köyünde toplu balık ölümleri görülen dere temiz çıktı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kulaca Deresi temiz çıktı

Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca köyünde toplu balık ölümleri görülen dere temiz çıktı. İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, dereden alınan su ve balık numuneleri üzerinde yapılan testlerin standardın altında çıktığını, derenin temiz olduğunu söyledi.

28 Haziran 2013 tarihinde balık ölümleri ile uyanan Kulaca köyü sakinleri, Süpürtü köyü civarında faaliyet gösteren bir fabrikadan atıldığı ileri sürülen kostik yüzünden balıkların öldüğünü ileri sürmüştü. Tepkinin ardından İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün görevlendirdiği ekibin dereden ve balıklardan aldığı numuneler tahlile gönderilmişti.

Tahlil neticelerini açıklayan İnegöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, "Aynı gün dereden su ve balık numuneleri alındı. Bursa Gıda Araştırma Enstitüsü laboratuarında tahlil edildi. Civa, kadmiyum, kurşun, askıda katı madde, demir, çinko, yağ ve arsenik konusunda ayrı ayrı tahlil yapıldı. Su ürünleri yönetmeliğine göre tahlil sonuçlarının standart değerlerin çok altında olduğu ortaya çıktı. Suda veya balıklarda zehirlenme olmadığı ortaya çıktı" dedi.

Şipali deresinin kurumasıyla meydana gelen balık ölümlerini de değerlendiren Müdür Doğru, "Havanın sıcak olmasıyla buharlaşma arttı, çiftçilerimiz de yoğun sulama yaptı. Ayrıca baraj kapağı da açık unutulmuş sanırım. Bu yüzden deredeki su kurumuştu. Bazı balık ölümleri ortaya çıkmıştı. Bundan dolayı da köylülerimizi sulamanın sırayla yapılması, salma sulama değil de damlama ve yağmurlama yöntemleri kullanmaları hususunda uyardık" diye konuştu.

Müdür Doğru, barajlarda ve dereleri balıklandıacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber