Sivas'ta kütüphane yeri inatlaşması

SİVAS'ta eski Tekel binasının yeri, BBP'li belediye ile AK Parti arasında anlaşmazlığa neden oldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 26 Ağustos 2013 19:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sivas'ta kütüphane yeri inatlaşması

Belediyenin yeşil alan yapmak istediği alana AK Parti İl Başkanlığı'nın girişimi ile İl Özel İdaresi tarafından kütüphane yapılması için çalışma başlatıldı. Yürütmeyi durdurma istemiyle dava açan belediye ise inşaat alanına kütüphane ve kendi park projesinin görsellerini asarak, "Hangisi olmalı" diye sordu.

Sivas'ta kent merkezi projesi kapsamında 2008 yılında yıkılan İl Halk Kütüphanesi'nin yapılacağı yeni yer, kentte kurumları karşı karşıya getirdi. Kent merkezindeki İnönü Bulvarı üzerindeki eski Tekel binasının boşaltılması ardından kütüphanenin bu alana yapılması fikri oluştu. Belediye mevcut alana kütüphane yapımının uygun olmadığını belirterek imar izni vermedi. Belediyenin karşı çıkmasına rağmen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve AK Parti'li siyasilerin girişimiyle alana kütüphane yapılmasına karar verildi. Belediyenin imar izni vermemesine rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin alınarak kütüphane projesi uygulamaya konuldu.

İl Özel İdaresi geçtiğimiz günlerde kütüphanenin temel atma çalışmalarını başlattı. Kütüphanenin görselleri de inşaat alanının ön kısmına konuldu. Belediye aynı yer için altı otopark ve üstü yeşil alan olarak bir proje görselleri hazırladı. Kütüphane olarak inşaat çalışmaları başlayan alana, mevcut proje ve belediyenin gerçekleştirmek istediği ve üzerinde "Henüz geç değil, kale koridorumuza sahip çıkalım" yazılı pankart asıldı. Ancak, 2 kez asılan pankartlar kimliği belirsiz kişilerce yırtıldı. Bölgeye 2 katlı yeraltı otoparkı yaparak, burada yeşil alan oluşturmak isteyen Sivas Belediyesi, konuyu yürütmeyi durdurma istemiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Belediye ayrıca konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da taşıyarak, kütüphane çalışmasının durdurulmasını istedi. Ayrıca resmi internet sitesinde de bu yerin kütüphane mi yoka yeşil alan mı olması konusunda anket başlattı.

Dün kentte bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, katıldığı AK Parti Sivas İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda kütüphanelerin şehrin merkezinde olması gerektiğini, merkezde yıkılan kütüphanenin yerine yenisinin yapılması gerektiğini ifade etti. Bakan Yılmaz, "Kütüphanemizi yıktırdıktan sonra yeni kütüphane yeri aradık. Tekel binası yeşil alan değil. Yazıda 'Yeşilimize sahip çıkalım' diyor. Burası yeşil alan mıydı? Burası Tekel binasıydı. Bu bina bize Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından verildi" dedi.

BAKAN: KÜTÜPHANE EN DOĞRU KARAR

Bakan Yılmaz, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ün Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay'dan mevcut yere kültür merkezi yapmak için izin istediğini anlatırken, binanın arkasında okul ve 100 kadar ev bulunduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ertuğrul Bey dedi ki, 'Başkan okul yıkmak kolay değil. Sen okulu yıkacağım dersin ama okulu yıkamazsın. Okulu yıksan arkasındaki binaları kamulaştıramazsın' dedi. Başkan ne yapıyor? Kendisi ilk önce burasını yeşil alan yapmak istemedi. Yeşil alan yapmak istemediğini nerden görürsünüz? Geçen yıllarda Koruma Kurumu'na başvurdu. Koruma Kurulu kabul etseydi burası tescilli, tarihi, özellikleri, nitelikleri, korunması gereken bina deseydi o zaman burası yıkılabilir miydi? Yıkılamazdı. Yıkılabilseydi sen buraya kaleye bir geçit açabilir miydin? Sormak lazım. Koruma kurulu'na başvuran, buranın yıkılmamasını isteyen sen değil miydin? Sendin. Şimdi ne diyorsun, 'Yeşil alan yapacağım da bunlar engel oluyor.' Doğru değil. Biz başkanımla, milletvekili arkadaşlarımla kaleye gittik. Kalenin buraya bağlanmasını sağlamak lazım. Nereden sağlanması lazım. Devlet Hastanesi'nden. Allah nasip ederse Devlet Hastanesi'nin oradan bağlantıyı kuracağız. 2 tane yan yana yerden kale bağlantısı olmaz. Bilgisayardan görüntüleri yıkarak alana daha güzel bir görüntü verip, milletimizin iradesini çarpıtırsa bu Sivas'a haksızlık eder. TEKEL binasını kütüphane binasını çevirmek en doğru karar. Hemşehrilerimin gönlü ferah olsun. Burası bir dinlenme alanı olacak. Kütüphanesiz şehir olmaz. Geçen yıllarda Koruma Kurulu'na başvurarak mevcut bine için 'Yıkılmasın' diyen insanın şimdi 'Yıkılsın' demesi doğru bir yaklaşım değildir."

"HALK İSTEMİYORSA PROJEDEN VAZGEÇMEK ERDEMDİR"

Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Çağlar, alana astıkları pankartların kimliği belirsiz kişi veya kişilerce parçalandığını, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Başkan yardımcısı Çağlar, Bakan Yılmaz'ın açıklamasına yanıt verirken, halkın istemediği projeden vaz geçilmesi gerektiğini belirterek, "Halkın inadına bir şey yapmak doğru değil. Sonuçta hepimiz halka hizmet için buradayız. Halkın isteklerini göz önünde bulundurmamız lazım. Sivas halkının yüzde 90'ınına yakını orada yeşil alan istiyorsa o projeyi öyle değerlendirmek gerekiyor. Halkın istemediği bir projeyi gerçekleştirmeyi de açıkçası doğru bulmuyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber