Konutta 100 bin YTL kredisini yenileyene ayda 542 YTL nefes

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KKDF'nin kaldırılması konutta yenileme kredilerinin cazibesini artırırken, aylık taksitlerin de tutarını düşürecek. Aylık yüzde 2 faiz ile 100 bin YTL konut kredisi kullanan, yüzde 1.05'e inen aylık faiz ve KKDF muafiyeti ile birlikte, kredisini yenilerse aylık kazancı 542 YTL'ye ulaşacak.

GELİRLER İdaresi Başkanlığı yüksek faizle konut kredisi kullanmış tüketicilere müjdeli bir haber verdi. Konut kredisini düşük faizle yenilemek isteyen tüketiciler artık yüzde 15 oranında uygulanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu'nda (KKDF) muaf tutulacak. Bu da kredi yenilerken düşük faizi yukarı çeken uygulamayı sonlandıracak. Daha önce aylık yüzde 2 faiz ile 100 bin YTL konut kredisi kullanan biri, yüzde 1.05'e inen aylık faiz ve KKDF muafiyeti ile birlikte, kredisini yenilerse aylık kazancı 542 YTL'ye ulaşacak.

SORUNCA ÖĞRENDİLER:

2005 yılı başında yüzde 2 seviyelerinde olan konut kredi faiz oranları yıl sonunda yüzde 1 seviyelerine kadar indi. Bugün bakaların kullandırdığı konut kredi faiz oranları ortalama yüzde 1.08-1.05 oranına geriledi. Ancak bugüne kadar yüksek faizle kredi kullanan tüketiciler, düşen faizlerden faydalanmak istediğinde yüzde 15 oranında KKDF oranına tabi oluyordu. Buda düşük faizi yukarı çekerek, tüketiciye ek bir maliyet çıkarıyordu. Ancak geçen hafta Türkiye Bankalar Birliği'nin 'tereddüt doğdu' diyerek yeniden yapılandırılan konut kredilerinin KKDF'den muaf olup olmadığını sorması üzerine Gelirler İdaresi Başkanlığı bu işlemlerin de KKDF'den muaf olacağını bildirmesi tüketiciler için müjdeli bir haber oldu.

GERİ ÖDENEN TAKSİT:

Bankacıların KKDF uygulamasına son vermesi tüketiciye avantaj sağlayacak. Faizlerdeki düşüşten KKDF maliyeti nedeniyle tam olarak yararlanamayan tüketiciler, yeni düzenlemeyle ilk kez kredi kullanan tüketici ile aynı konuma gelecek. Örneğin, 2005 başında yüzde 2 faizle 60 ay vadede 100 bin YTL'lik kredi kullanan bir tüketici toplam 14 ay boyunca ayda 2 bin 946 YTL taksit ödedi. Bugün bu tüketicinin ana para borcu 86 bin 381 YTL'ye düştü. Tüketici borcunu yüzde 1.05 faiz üzerinden kalan 46 ay vadede yapılandırmak istediğinde KKDF uygulamasıyla 2 bin 485 YTL ödeme yapması gerekiyordu. Ancak KKDF'nin kaldırılmasıyla tüketicinin ödeyeceği taksit 2 bin 404 YTL'ye düşecek. Böylece tüketici KKDF muafiyeti nedeniyle 81 YTL kazanç elde ederken, bugün kadar ödediği taksit tutarına göre de 542 YTL kazanç sağlayacak.

Krediyi yenilerken başka masraflara dikkat

Bankacılar, birçok tüketicinin KKDF uygulamasının kalkmasıyla kredisini yeniden yapılandırmak isteyeceğini belirterek, kredi yenilerken bankaların uyguladığı dosya ücreti, ekspertiz, komisyon oranı gibi maliyetleri incelemesi gerektiğini belirtiyor. Bazı bankalarda komisyon oranı ve diğer masrafların yüksek oduğuna dikkat çeken bankacılar, "Tüketici avantaj sağlamak isterken yeniden bir maliyetle karşı karşıya kalabiliyor. Buna dikkat etmek gerekiyor" uyarısında bulunuyor. Bankalarda ortalama bu maliyetin 1.000-1.500 YTL arasında değiştiğini belirten bankacılar, "Tüketici krediyi yenilerken birçok maliyeti gözardı ediyor. Burada banka değişikliği gündemdeyse maliyet daha da artıyor. Ayrıca tapu işlemlerinin de yeniden yapılması nedeniyle tapuda da ipotek için yaklaşık 1.000 YTL'lik bir maliyet gündeme geliyor" diyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber