15 yeni üniversite Sezer'e aynen iade

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen 15 yeni üniversitenin kuruluşuna ilişkin yasa yeniden görüşülerek, aynen kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, onbeş yeni üniversite kurulmasına ilişkin yasanın, kurucu rektörlerin atanma biçimi nedeniyle geri gönderdiği madde görüşüldü. Yeni üniversitelerin kurucu rektörlerinin iki yıllığına Milli Eğitim Bakanı ve Başbakanın önereceği üçer aday arasından atanmasını öngören vetolu maddenin görüşmelerinde CHP ve AKP'li milletvekilleri arasında zaman zaman tartışma yaşandı. CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, AKP'lilere "YÖK'le ve üniversitelerle uğraşmaktan vazgeçin" derken, "Eğer ısrar ederseniz Cumhurbaşkanı ne yapar bilemem ama biz Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz. Hem de yürütmeyi durdurma istemiyle başvuracağız" şeklinde konuştu.

Yasanın değiştirilmesine karşı çıkan AKP'liler ise kurucu rektörlerin belirlenmesinde YÖK yönetiminin aldığı kararlar doğru sayılırken, milyonlarca seçmenin desteğini alan iktidarın yapacağı seçimin yanlış görülmesinin kabul edilemeyeceği görüşünü savundular.

YÖK Başkanvekili İsa Eşme de, yasanın Cumhurbaşkanı Sezer'in itirazları doğrultusunda yeniden düzenlenmesini isteyerek, "Siyasi irade tarafından seçilen rektörler siyasetin baskısı altında kalacaktır. Milletvekili seçmeninin baskısı altında rektörlere baskı yapacak, rektörler de bu baskı altında kalacaklar.

Rektörlerin tercihlerinde siyasi baskı rol oynayacak" dedi. Bu durumun üniversitelere zarar vereceğini vurgulayan Prof. Eşme, siyasi iradeyle belirlenen rektörlerin YÖK ile ilişkilerinde de sorun yaşayacaklarını ifade etti. Eşme, yasanın aynen çıkması ve Anayasa mahkemesi tarafından iptal veya yürütmeyi durdurma kararı alınması durumunda da sorun yaşanacağını kaydetti.

Yapılan görüşmeler sonunda, kurucu rektörlerin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakanın önereceği üç isim arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin maddesi üzerinde bir değişiklik yapılmadan kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber