Vergi dairesinde memurun yükü ağır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Şubat 2006 12:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

vergi dairelerinde memurun işi ağır

20 - 26 Şubat 2006 tarihleri arasında kutlanan Vergi Haftası nedeniyle Türk Büro-Sen tarafından yapılan bir araştırma Vergi memurlarının ağır iş yükünü gözler ününe serdi.

Yapılan araştırmaya göre, Ankara'daki bir vergi dairesinde şef olarak görev yapan bir memur, 8 saatlik çalışma gününün ortalama 2 saatini mevzuat takibi, mükellefe bilgi verme, istatistik hazırlama ve üst makamlara bilgi aktarma gibi işlere ayırıyor.

Kalan 6 saatte ise ortalama 445 evrak imzalıyor. Bir başka ifadeyle, aynı şef, 6 saat içinde ortalama her 48 saniyede bir evraka imza atıyor. Şefin yılda imzaladığı evrak sayısı ise 98 bini buluyor.

Yine bir vergi dairesinde, her şefe bağlı ortalama 8 memur bulunuyor. Her bir memur da ortalama 6 dakika 40 saniyede bir evrakı hazırlayıp, imzalıyor.

Vergi dairelerinde 187 çeşit iş ya da işlemin yapıldığı ifade edilen araştırmada, ''Vergi dairelerinde görev yapan memurlar, mükellefe hizmet etmek yerine kırtasiyeye boğuluyor, iş yükünün altında eziliyor'' denildi.

Araştırmayı değerlendiren Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş yaptığı açıklamada, çalışmanın, vergi dairelerinde görev yapan memurların yoğunluğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Çalışanların sorumluluklarının her geçen gün arttığını ifade eden Yokuş, buna karşın ülkeyi yönetenlerin hala memur fazlalığından bahsettiğini kaydetti.

Birçok vergi dairesinde hala otomasyon sistemine geçilemediğini, bilgisayarın olmadığını anlatan Yokuş, ''Buralarda işler elle yürütülüyor. Her şeyden önce, otomasyon sisteminin her yere yayılması gerekli'' dedi.

Birçok vergi memurunun denetimleri sırasında sık sık hakarete, hatta saldırıya uğradığını anlatan Yokuş, ''Saldırılar sonucu hayatını kaybeden arkadaşlarımız bile var. Bize göre arkadaşlarımızın can güvenliği de tehlikede. Bunların da mutlaka önünün alınması lazım.
Çalışanların korunması yetkililerin temel görevlerinden biridir'' diye konuştu.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber