Mumcu, partisinin eğitim reformunu açıkladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2006 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, partisinin eğitim reformunu açıklarken, "Akıl istiyorsanız akıl, para istiyorsanız para, her şeyi bulmaya hazırım. Şu söylediğim reformu 2-3 yıl içinde mükemmel bir şekilde hayata geçirmek için hazırım. Bunun için hiçbir sıfat falan da istemiyorum. Sorumluluğu verin, ne bir tek kuruş, ne bir makam, ne bir mevki hiçbir şey istemiyorum. Türkiye'nin en temel sorununu çözmeye hazırım. Bunu bulunduğum yerden çözerim" dedi.

Anavatan Partisi'nin TBMM Grubu'nda konuşan Mumcu, başlıklar halinde partisinin eğitim reformunu açıkladı. Kapsamlı ve sorunu temelden çözecek bir program hazırladıklarını kaydeden Mumcu, bunları ana başlıklar halinde açıklarken, "Mevcut eğitim sistemimiz akıl dışı, mevcut eğitim sistemimiz çağ dışı, mevcut eğitim sistemimiz insanlık dışıdır" diye konuştu. Çocukların bu eğitim sisteminden kurtulmasının bir insanlık görevi olduğunu ifade eden Mumcu, "TBMM önündeki her şeyi bırakıp derhal eğitim reformunu gerçekleştirmesi gerekir. Bugün hemen şimdi. Bu mesele acildir. Biz insanlarımızın yavrularını telef etmekteyiz. Bu insanlık dışı sistem içinde çocuklarımıza işkence edilmesine seyirci kalmaktayız. Ne olmalı, kapsamlı bir reform ortaya koyuyoruz" dedi.


Eğitim raporunun en önemli konusunun "öğretmenlerin 657 sayılı devlet memurları kanunundan" çıkarılması gerekliliğini kaydeden Mumcu, öğretmenler için yeni bir kadro sistemi gerektiğini kaydetti. Mumcu okulların işletme ve eğitim olarak 2 idari sisteme ayrılmasını, ilköğretim sisteminin 6 yılı çıkarılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'de imam-hatip uygulamasının yanlış olduğunu, imam-hatiplerde ilahiyatçı vasıflarının ortaya çıkarılmadığını, imam-hatiplerden mezun olan çocukların akıllarının yarısını ilahi, uhrevi, yarısının dünyevi, materyalist karma karışık kargaşa içinde kalmış karmaşa içinde kalmış insanlar çıktığını söyleyerek, "Dinimizi öğrenmek hakkımız. Herkesin dinini öğrenmesi bir insanlık hakkıdır. Anayasa 24. maddeyle devlete bunu bir görev olarak yüklemiştir. Atatürk'te bunu daha yıllar öncesinde söylemiş. Bugün Atatürkçülük arkasına saklanarak din eğitimini engellemeye çalışanlara sesleniyorum" dedi.


Okulun işletmesiyle eğitimi birbirinden ayırması gerekliliğine de işaret eden Mumcu, eğitim kavramı yerine hayat boyu öğrenme kavramını konulması gerekliliğine işaret ederek, "Eğitim değildir aslonan, öğrenmedir" ifadelerini kullandı.


Türk eğitim sisteminde çocukların ruhlarının, insanlıklarının katledildiğini belirten Mumcu, "Bu bir ruh katliamıdır, bu bir insanlık katliamıdır. Tek tek bireylerin canlı olarak duruyor olmalarına bakmayın, ruhları içinden alınmış ahlakları içinden alınmış" diye konuştu.

TÜRBAN SORUNU VE DİN EĞİTİMİNE
Mumcu, eğitim reformunu açıklarken, türban ve din eğitimine de değindi. Türban konusunun kasıtlı olarak iktidar tarafından çözülmediği ve buna muhalefetin de destek verdiğini kaydeden Mumcu, siyasetin buradan beslendiğine işaret etti. Devletin din eğitimini vermesinin Anayasal bir zorunluluk olduğunu, bunun gerekli olduğunu kaydeden Mumcu, "Din eğitimi, seçmeli bir biçimde eğitim pedagojisinin kuralları içinde eğitim kuralları içinde verilmeli. Bu anne-babaların seçimine bırakılmalı" dedi.
Din eğitiminde farklı inanç mezhep ve dinlerin de sistem içine dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Mumcu, "Alevi çocuklarına da Alevi inançlarına uygun bir eğitim vermek, çağdaş insan haklarının bir gereğidir. Alevi vatandaşlarımızın çoğu çocuklarına din eğitimi verememekten şikayetçidir. Aleviliği öğretememekten şikayetçidirler. Aleviliği öğrenemeyen çocuklarının ateizme doğru kaydığından kaygı duymaktadırlar" açıklamasında bulundu.


Mumcu, bu sorunları iktidarın ve muhalefetin çözmek istemediğini, bunlardan beslendiğini belirterek, "Mecbur muyuz biz kamplaşmaya kutuplaşmaya? Hangi yüzle YÖK Yasası'yla pazarlıklara girdiniz. Çıkın burada hesap verin. Sözle babalanmalarla olmuyor bu iş. Kürsüden kabarmalarla olmuyor bu iş. Akılla, vizyonla, samimiyetle. Yeter artık laf dinlediğimiz. Biraz da icraat görelim. Nerede icraat? Çözmeyecekseniz çözmeyeceğinizi söyleyin millet umut etmesin. Milleti sokağa dökmeyin. Biz çözeriz. Her türlü azgınlığa verilmiş bir müddet vardır. Siz de o müddet içinde iktidarınız keyfini çıkarın. Ama milletin hissiyatıyla oynamayın. Anavatan iktidarında devrim niteliğinde bir eğitim reformu olacaktır.


Akıl istiyorsanız akıl, para istiyorsanız para, her şeyi bulmaya hazırım. Şu söylediğim reformu 2-3 yıl içinde mükemmel bir şekilde hayata geçirmek için hazırım. Bunun için hiçbir sıfat falan da istemiyorum. Sorumluluğu veren ne bir tek kuruş ne bir makam ne bir mevki hiçbir şey istemiyorum. Türkiye'nin en temel sorununu çözmeye hazırım. Bunu bulunduğum yerden çözerim. Ama bunu anlayabilecek dinleyebilecek muhatap gösterin bana. Buna kafası basacak muhatap gösterin bana" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber