Öğretim üyesi ilanlarında 'ek koşul' sorunu

Giresun Üniversitesinin 31 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ilanında kişiye özel çok sayıda koşul yer almıştır. Peki bu koşullar hukuki mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Eylül 2013 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğretim üyesi ilanlarında 'ek koşul' sorunu

Yardımcı Doçentik, Doçentlik veya Profesörlüğe kimlerin atanabileceği, hangi şartların aranabileceği 2547 sayılı Kanununda düzenlenmiştir.

2547 sayılı Kanunun 23, 25 ve 26. maddesinde yer alan hükümlere göre Yardımcı Doçentik, Doçentlik veya Profesörlüğe atama sırasında asgari koşulların yanısıra, YÖK'ün onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirlenebilmektedir.

Ancak madde metninde her ne kadar ek koşul belirlenebileceğini söylemiş olsa da, bu ek koşullar için;

1- Münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak,
2- Objektif ve denetlenebilir nitelikte olmak,
şartları aramıştır.

Giresun Üniversitesinin 31 Ağustos tarihli ilanında neredeyse tüm kadrolar için ek koşullar istenilmiştir. Örneğin sosyoloji bölümüne yardımcı doçent alınırken "Siyasal modernleşme ve seçkinler konuları üzerine çalışmaları olmak." ek koşulu aranmıştır. Yine tıp fakültesine profesör alınırken "Kanserli hastalarda Koroner Bypass Cerrahisi üzerine çalışmaları olmak." şartı aranmıştır.

Bu aranan ek şartların, kanunda yer alan kapsama girip girmediğinin denetimini, dava açılması halinde yargı organları yapmaktadır. Ayrıca şuanki mevzuata göre, yargıya gitmeden önce ombudsmana gidilmesi de mümkün bulunmaktadır.

Şuana kadar elimizde iki önemli yargı kararı bulunmaktadır.

1- Danıştay kararı: Danıştay'ın 2010 tarihli kararında, bu türden bir ilan, kurumdan alınan savunmada şartın neden konulduğu yönünde ikna edici bir gerekçe sunulmadığından dolayı, iptal edilmiştir. Tıklayınız.

2- İdare Mahkemesi kararı: İstanbul 5. İdare Mahkemesi konulan ek koşulun ilgili anabilim dalının hangi akademik ihtiyacından kaynaklandığının, somut bilgi ve belgelerle ispatlanmadığını, söz konusu bu şartın hangi surette akademik standartları yükselteceği, üniversitenin eğitim ve öğretimine nasıl katkıda bulunacağının davalı idarece izah edilmediğini belirtmiş ve işlemi iptal etmiştir. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber