Atalay: Kürtçe yayın Türkiye'yi büyütecek

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Anadolu Ajansının Kürtçe yayına başlamasıyla ilgili, "Demokratikleşme adımları, özellikle çözüm süreci gibi konularda koordinasyon yürüten konumdayım. Özellikle benim açımdan bu çalışmaların, bu gelişmelerin bizim çalışmalarımıza katkı olduğunu, destek olacağını düşünüyorum" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2013 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atalay: Kürtçe yayın Türkiye'yi büyütecek

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansının giderek hem organizasyonu hem haber kalitesini hem de haber çeşitliliğini artırarak güçlendiğini gördülerini, bundan da memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin bölgesinde büyük bir ülke olduğunu ve çevresinde de çok farklı dillerin konuşulduğunu ifade eden Atalay, "Özellikle kendi ülkemiz içinde de farklı ana dillerin konuşulduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Anadolu Ajansının hem çevreyi hem ülkemiz içini düşünerek yeni açılımlar yapmasından biz memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

AA'nın Arapça, İngilizce, Boşnakça gibi Türkiye'nin çevresinde çok konuşulan dillerle ilgili açılımlar yaptığına işaret eden Atalay, şunları kaydetti:

"Değişik ülkelerde bu manada Sarabosna'da, Kahire'de ofisler açıldı. Doğrusu bunlar hem Türkiye'nin oralardaki gücüne hem de Anadolu Ajansının kendi güçlenmesine katkı veriyor. Şimdi de Kürtçe'yi haber dili olarak kendi çalışmasına katmasını çok isabetli buluyorum. Çevremizde biliyorsunuz Kürtçe'nin değişik diyalektleri konuşuluyor. Kendi nüfusumuz var, Kürtçe ana dili olan. Dolayısıyla Anadolu Ajansının Kürtçe'yi de haber servisine dahil etmesi doğrusu bizim yürüttüğümüz, hükümetimizin yürüttüğü politikalara da uygun düşüyor."

-"Coğrafyamız akrabalarımızla dolu"

Zamanında TRT'nin de Kürtçe dilinde yayın yapıp yapmamasının çok tartışıldığını anımsatan Atalay, şöyle devam etti:

"Ama TRT Kürtçe yayına başladığında çevre ülkelerde bile bu dilde konuşan insanlar artık Türkiye'nin devlet televizyonundan kendi dillerinden doğru haberleri, doğru bilgileri aldı. Dolayısıyla bu konulardan korkmamak lazım. Cesaretli olmak lazım. Şimdi biz tabii her vesilesiyle şunu da ifade etmek istiyoruz, biz bir imparatorluk varisiyiz. Coğrafyamız bizim komşularımızla, akrabalarımızla dolu. Bütün çevremizde bunu görüyoruz. Onun için de buralarla iletişimde bizim çok rahat hareket etmemiz gerekiyor. İşte Anadolu Ajansının Kürtçe'nin bazı diyalektlerinde yeni haber servisine başlaması Erbil'de ofis açmış olması, ben şahsen bunlardan çok memnun oldum. Ben hükümet içinde bu konularda çalışan, demokratikleşme adımları, özellikle çözüm süreci gibi konularda koordinasyon yürüten konumdayım. Dolayısıyla özellikle benim açımdan bu çalışmaların, bu gelişmelerin bizim çalışmalarımıza katkı olduğunu, destek olacağını düşünüyorum. Anadolu Aansına teşekkür ediyorum."

-"Anadolu Ajansı Türkiye'nin bir değeridir"

Bir dönem Anadolu Ajansı'ndan sorumlu devlet bakanlığı görevini yürüttüğünü anımsatan Atalay, "Ajansın ne kadar önemli olduğunu biliyorum ve Anadolu Ajansı Türkiye'nin bir değeridir. Haber ajansı olarak herkesin güvendiği, başka haber ajanslarında haberleri görse bile son tahkiki, son doğrulamasını Anadolu Ajansı ile yaptığı bir değere sahip, bir prestije sahip. Dolayısıyla Anadolu Ajansının büyümesi çevremizde de, diğer ülkelerde de bu şekilde bürolar açması, genişlemesi Türkiye'ye katkıdır, Türkiye'yi de büyütecektir. Onun için emeği geçenlere, bu çalışmaları yapanlara teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde, Anadolu Ajansı kendisine yeni hedefler koydu. Farklı dilleri bu çalışmanın içine katıyor. Dolayısıyla 100. yıl hedeflerinde Anadolu Ajansına başarılar diliyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber