29 yaşında 3 kez kalp krizi geçirdi

KARAMAN'da oturan ve 3 kez kalp krizi geçiren 29 yaşındaki Mümtaz Dinç, Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde 'By-pass' ameliyatıyla hayata tutundu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Eylül 2013 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
29 yaşında 3 kez kalp krizi geçirdi

KARAMAN'da oturan ve 3 kez kalp krizi geçiren 29 yaşındaki Mümtaz Dinç, Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde 'By-pass' ameliyatıyla hayata tutundu.

Ölümden döndüğünü belirten Dinç, "35 yaşın altında kalp krizi geçiren hastaların yüzde 95'inin yaşama şansı yokmuş. Ben ise 3 kez kalp krizi geçirdim. Şu an yaşamam bir mucize" dedi.

Karaman Devlet Hastanesi'nden veznedar olarak görev yapan 2 çocuk babası Mümtaz Dinç, ilk olarak geçen ocak ayında kalp krizi geçirdiği, ancak bu durumu fark etmediğini belirtti. Daha sonra şubat ve temmuz aylarında rahatsızlandığını belirten Mümtaz Dinç, yapılan tetkiklerde 3 kez kalp krizi geçirdiğinin anlaşıldığını anlattı. Dinç şunları söyledi:

"35 yaşın altında kalp krizi geçiren hastaların yüzde 95'inin yaşama şansı yokmuş. 3 kez kalp krizi geçirdim. Birçok hastaneye gittim ancak son teşhisi burası koydu. Hemen ameliyata alınarak by-pass oldum. Şu an yaşamam bir mucize. Günde 1.5 paket içtiğim sigaraya da artık son verdim. Beni tekrar hayata bağlayan doktorlarıma teşekkür ederim."

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Mehmet Öç, By-pass ameliyatını 50 ve üstü yaşlara yaptıklarını belirterek, "Ancak bu hastamızda da olduğu gibi artık 30'lu yaşların altında da yapmaya başladık. Özellikle sigara nedeniyle by-pass ameliyatları 30'lı yaşların altına düştü. Hastamızın kalbindeki ana damar tıkalıydı. Yaşı genç olduğu için yan damarları yoktu. Göğsünden aldığımız bir damarla tıkanıklığı giderdik" diye konuştu.

'SİGARADAN UZAK DURMALI'

Gençlerde kalp hastalığının genellikle hiçbir şikayet olmadan kalp krizi şeklinde ortaya çıktığını ve bu türn hastaların sigaradan uzak durmaları gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Öç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu gençlerde hastalığın sonuçları, ileri yaştaki kalp hastalarına göre daha kötü seyredebiliyor. Genç yaşlardaki krizlerde hasta ölümleri daha fazla görülüyor. Belli bir yaştan sonra şeker hastalığı, tansiyon, kolesterol ve kan yağları düzeylerini, ailesel risk faktörlerini, kilo faktörünü, sigara kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Gençlerin bu nedenle genel sağlık kontrollerinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Kişiler, koroner arter hastalığında özellikle sigaradan uzak durmalıdır. Düzenli yürüyüşler yapılmalı ve fazla kilolardan kaçınılmalı, ayrıca stresli yaşantıdan da uzak durulmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber