Bakan Çelik: Kredi borcumu ben de son kuruşuna kadar ödedim

Haber Giriş : 24 Şubat 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenim kredi borçları sebebiyle hiçbir üniversite öğrencisine haciz gitmediğini vurgulayarak, ?Ben de kredi aldım ve son kuruşuna kadar ödedim.? dedi.

Verilen katkı ve öğrenim kredilerinin geri alımının daha önceki iktidarlar döneminde çok sınırlı kaldığını anlatan Çelik, ?Kredilere uygulanan faiz neredeyse sıfır. Basında öğrenci kredilerine haciz geldiği yönünde haberler yer alıyor. Bunlar doğruyu yansıtmıyor.? diye konuştu. Bakan Çelik, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (Yurtkur) 2003'ten beri yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Çelik, kuruma kredi borcu olanlara, ?Sizden sonrakilerin kredi alması için geri dönüş olmalı.? diye seslendi.

Yurtkur'un kurulduğu günden üç yıl öncesine kadar, borçlulardan 27,4 milyon YTL ödeme alabildiğini, ancak bu rakamın son üç yılda 274,6 milyon YTL olarak gerçekleştiğini ifade eden Çelik, bu paraların yükseköğretim gençliğinin ihtiyaçlarını karşılamakta kullanıldığını vurguladı. Yurtkur'un, öğrenim ve harç kredisi borçlularından alacaklarının 800 milyon YTL'yi bulduğunu kaydeden Çelik, 2006 yılında Yurtkur'un öğrencilere katkı ve öğrenim kredisi olarak 1 katrilyon 214 trilyon lira ödeyeceğini açıkladı. Çelik, 2002 yılında 451 bin 550 öğrenciye öğrenim kredisi verilirken 2006 yılında burs ve öğrenim kredisi alan öğrenci sayısının 724 bin 695'e ulaştığını aktardı. Yurtkur'un şu an için 200 bin yatak kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Bakan Çelik, yaklaşık 16 bin yeni kapasite oluşturulduğunu belirtti. Çelik, yeni inşa edilecek yurtlarda master ve doktora öğrencileri için tek ve üç kişilik odalar ayrılacağını ve bu odaların içinde duştan mutfağa kadar pek çok imkanın öğrencilere sunulacağını vurguladı. Bir öğrencinin sorusu üzerine Türkiye'de birçok ticaret lisesinin öğrenci bulamadığı için kapandığına işaret eden Çelik, ?Meslek liselerini bu hale getiren zihniyeti sorgulayın.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber