Suriyeliler üniversite harç parası vermeyecek

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar'ın 4. maddesinin uygulaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2013 18:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Yükseköğretim Kurulu-(Giden No)

Sayı :57802651/
K.onu:Bakanlar Kurulu Karan'mn 4'üncü Maddesi

Bilindiği üzere “2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında "'t ükseköğretim Kurumlannda Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” 31.08.2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi Gazetemde yayımlanmıştır.

Söz konusu Kararın 4'üncü maddesinde;

“(2) Suriye Arap Cumhuriyetinde yaşanan olaylar nedeniyle ülkemizde misafir edilen Suriye vatandaşlarından Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler ile Yükseköğretim Kurulunca belirlenen Yurtdışmdan Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar 'in (B) bölümünün (a) maddesinin (2) ve (4) numaralı bentleri kapsamında olup yurtdışmdan öğrenci kabul kontenjanları dahilinde yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen kişiler hakkında birinci fıkra hükümleri uygulanmaz. Bu öğrenciler, öğrenim ücreti bakımından bu Kararın ilgisine göre birinci öğretim ve açık öğretim için katkı payı, ikinci öğretim için öğrenim ücreti esaslarına tabidirler.

(3) İkinci fıkra kapsamındakilerden birinci öğretim ve açık öğretim programlarında program sürelerinde öğrenimlerine devam eden ve yeni kayıt yaptıracak öğrentileı in ödemeleri gereken öğrenim ücretleri, bu öğrenciler adına Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca müştereken belirlenir, hükmüne yer verilmiştir.

İlgili düzenlemede atıf yapılan Yurtdışmdan Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar ın 2'nci ve 4'üncü maddesinde “(2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığından Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin,

(4) T.C uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil) ” ifadeleri yer almaktadır.

Buna göre;

1- Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yükseköğretim kurumlarına yerleştirilen Suriye vatandaşlarından.

2- Mavi Kart sahiplerinden,

3- T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlardan,

4- Ortaöğretiminin tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk Okullarında tamamlayanlardan,

birinci öğretim ve açık öğretim programlarında program süreleri içerısın_de öğrenimlerine devam edenler ve yeni kayıt yaptıranlar öğrenim ücreti ödemeyecektir Bu öğrencilerin ücretleri, ilgili Öğrenciler adına Yurtdışı Türkler ve Akraba lopluluklar Başkanlığı bütçesinden karşılanacaktır.

Yukarıda belirtilen öğrencilerden, birinci öğretim ve açıköğretim programlarında kayıtlı olup program süresinde mezun olamayanlar ilgili programın katkı payını ödemeye devam edecektir. İkinci öğretim programlarında kayıtlı olanlar ile bu programlara yen, kayıt yaptıracaklar ise, ikinci öğretim için belirlenen öğrenim ücreti esaslarına tabıdır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Gökhan ÇETÎNSAYA
Başkan


T.C.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI

Sayı :5780265
Konu:Bakanlar Kurulu Kararı

Bilindiği üzere “2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” 31.08.2013 tarih ve 28751 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

İlgili Bakanlar Kurulu Kararının yayımlanması öncesinde "2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar " esas alınarak öğrenci kayıt işlemlerinin gerçekleştirildiği yükseköğretim kurumlarında, 2013-2014 eğitim-öğretim yılına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararındaki hükümler dikkate alınarak öğrenciler hakkında işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

İlgili Bakanlar Kurulu Kararı hükümlerine göre işlemlerin yürütülmesi ve öğrenciler bakımından bir mağduriyete neden olunmaması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA
Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber