AKP'li vekiller, Unakıtan tepkisi için neler söyledi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
"Unakıtan: İddialardan rahatsızlık duymuyorum" başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ile Hatay Milletvekili Fuat Geçen'in, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki sözleri nedeniyle disiplin mekanizmasının başlatılmadığı bildirildi.

AK Parti TBMM grup toplantısına katılan Çömez ve Geçen, dünkü açıklamalarıyla ilgili, gazetecilerin ısrarlı sorularına yanıt vermedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Çömez ve Geçen hakkında disiplin mekanizması başlatıldı mı?" sorusu üzerine, "Yok öyle bir şey. Buna ben tek başıma karar vermem, MYK karar verir" dedi.

Fırat, "Yapılan şeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Dönem dönem modalar oluşuyor. Aşk mektupları, bazen de böyle mektuplar yazılıyor" karşılığını verirken, "Milletvekillerini dinleyip dinlemeyecekleri" sorusu üzerine ise "Bilmiyorum, bakalım. MYK, bu konuyu değerlendirir. Dünkü toplantıda gündemimizde olmadığı için ele alınmadı" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz, gazetecilerin, Geçen ve Çömez'in tavırlarıyla ilgili parti ve grup disiplin mekanizmasının çalıştırılıp çalıştırılmayacağı sorusuna, "Bu konuda halen değerlendirmelerimiz devam ediyor. Neticeye varmış bir kararımız yok" yanıtını verdi.

Gündüz, iki milletvekilinin dün yaptıkları açıklamaları değerlendirmeye aldıklarını, hem MYK'da hem de grupta ele aldıklarını bildirdi.

Bir soru üzerine, öncelikle milletvekilleriyle görüşeceklerini belirten Gündüz, değerlendirmenin de ona göre yapılacağını söyledi. Milletvekillerinin görüşlerine katılıp katılmadığı sorusuna, "Katıldığımız tarafları var, katılmadığımız şeyler var" diyen Gündüz, "Unakıtan'ın yük olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna ise "Hayır, hayır, kesinlikle...Böyle şey mi olur? Belki size yük olabilir ama Türkiye'ye yük olmuyor. Sadece özelleştirmeden gelen gelir, 8 milyar dolara yakındır" karşılığını verdi.

Gündüz, "Mektupları yazan milletvekilleri parti için yük mü?" sorusu üzerine, "Hele bir değerlendirelim. Böyle peşin hüküm çıkartmayın benden. Kapalı kapılar ardında bir şey olmaz" diye konuştu.

"PARTİ İÇİ DEMOKRASİDE BAZI SIKINTILAR VAR"

Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Çömez'in Unakıtan'a yazdığı mektubu değerlendirmesini isteyen gazetecilere, "Bunu, karşılıklı olarak ikisine sorun" dedi.

Bir gazetecinin, "Maliye Bakanı yük oluşturuyor mu?" sorusuna karşılık Yalçınbayır, bunların parti içinde konuşulması gereken konular olduğunu belirterek, "Bir gensoru Meclis'te reddedilmiş.

Yeniden gündeme gelecekse, bu parti içinde konuşulacak bir konudur.

Partinin mekanizmaları vardır; bu mekanizmalar işler veya işlemez, önümüzdeki günlerde süreç bunu gösterecektir. Daha önce kapanan bir konunun yeniden gündeme getirilmesi siyaseten şık olmamıştır. Bu arkadaşlardan bazıları geçen defa ret vermişlerdir. Çelişkili davranmadan siyaset yapmak en doğru olanıdır" diye konuştu.

Yalçınbayır, "(Gensoru ile düşürmek yerine kendi içimizde halledelim) görüşü dile getiriliyor. Mekanizma işletilmeli mi?" sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Bütün partilerde bunlarla ilgili mekanizmalar vardır. İstenilen, bütün partilerde demokrasilerin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesidir.

Bizde de parti içi demokrasi konusunda bazı sıkıntılar vardır.

Bunların işletilmesi gerekir. O zaman daha özgürce tartışılır ve Türkiye'nin demokratikleşmesine ve özgürleşmesine hizmet eder.

Partiler buna kapalı olurlarsa, demokrasi de o nispette ayıplı olur.

Bu ayıplardan Türkiye'nin sıyrılması gerekir. Kopenhag kriterlerini uygulamamız, önce demokrasiyi uygulamamızdan geçer." Bir gazetecinin, bunların, AK Parti'nin Kızılcahamam'da yapacağı toplantıda dile getirilip getirilmeyeceğini sorması üzerine Yalçınbayır, bu konuları 3-4 yıl önce dile getirdiğini belirterek, "Partinin kuruluş felsefesi bellidir. Zaman zaman bilinen doğruların hatırlatılmasında yarar vardır. Bu anlamda bir uyarıdır. Bu mekanizma, sadece partiler için değil, demokrasinin tüm dernek, kurum ve kurlarda işlemesiyle ilgilidir. Türkiye ancak böyle özgürleşecektir" dedi.

"KIZILCAHAMAM BİR MİLAT OLACAK"

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Mahmut Koçak, gazetecilerin konuyla ilgili sorularına, "Eğer siz olaylara müdahale eder gereğini yaparsanız, bu, parti ve Türk siyaseti açısından hayırlı olur, yapmazsanız bunun sonucu sandıkta gelir ve bu çok kötü bir şey olur.

Bu, radyasyon gibidir; birikerek tecelli eder" yanıtını verdi.

Koçak, partisinin Kızılcahamam toplantısının bir milat niteliğini taşıyabileceğini ve önemli değerlendirmeler yapılabileceğini söyledi.

Çömez'in, Unakıtan'ı istifaya çağırdığı mektubuna katılıp katılmadığının sorulması üzerine Koçak, şöyle konuştu:

"Benim şahsi görüşüm; bu işlerin kişisel baz yerine kurumsal bazda ele alınması gerekir. Siyasi Partiler ve Seçim Yasası, şeffaflık ve Siyasi Ahlak Yasası'ndan başlayarak, Türkiye'de yeni bir döneme geçmek lazım. Sivrisinek öldürmekle sıtmaya çare bulunmaz; bataklıkları kurutmak lazım. Bu işin bataklığı da Siyasi Partiler, Seçim Yasası ve Siyasi Ahlak Yasası gibi temel yasalardır. Bunları bir an evvel ülke gündemine taşımak lazım." Koçak, Geçen ve Çömez'in görüşlerine katılıp katılmadığının sorulması üzerine de "Tabii ki katılmamak elde değil. Ancak olayı kişiselleştirmemek lazım. Olaya kurumsal bazda bakmak lazım. Bazen krizler, önemli çıkışlar için sıçrama taşıdır. Bunu, Kızılcahamam toplantısında bir fırsat olarak değerlendirip Türkiye demokrasisi için hayırlı adımlara vesile kılmamız lazım" diye konuştu.

Siyaset kurumunun korunması için yapılması gerekenin Parlamento'yu ve milletvekillerinin güçlü kılmak olduğunu belirten Koçak, "Genel merkez ve genel başkan, milletvekillerinin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi olmamalı. Hür iradeleri ile vicdanlarının sesine kulak vererek bir çok şeyi değerlendirebilmeleri lazım" dedi.

Mahmut Koçak, "Mevcut siyasi yapı içinde bu anlattıklarınız gerçekleşebilir mi?" sorusuna, "Zor görünüyor. İşte onun için mücadele ediyoruz. Mücadelemizin sebebi bu. Yoksa rahat mı batıyor?" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber