5 ayda 40 kilo verdi

Adana'da doğuştan kilolu olan ve sürekli diyet yapmasına rağmen 120 kilonun altına inemeyen 29 yaşındaki genç kadın, tüp mide ameliyatı olarak 5 ayda 40 kilo verdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2013 10:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
5 ayda 40 kilo verdi

Çocukluğundan beri obezite sorunu yaşan 29 yaşındaki Handan Özcan, zayıflamak için her yolu denedi ancak bir türlü başaramadı. Obez olduğu için dışarı çıkamayan Özcan, sürekli çare aradı. Ancak bir türlü kilo veremeyen Handan Özcan, son çare olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Kaan Parsak'a başvurdu. Dr. Parsak, genç kadını sağlık kontrolünden geçirerek yaşı ve konumu bakımından tüp mide ameliyatı olabileceğine karar verdi. Genç kadın da ameliyata olumlu bakınca yaklaşık 5 ay önce tüp mide operasyonu yapıldı. Operasyondan sonra Özcan, her ay ortalama 8 kilo vererek 5 ay gibi kısa sürede 40 kilo verip 80 kiloya kadar düştü. Kilolu olduğu için evlenmeyi aklına bile getiremeyen genç kadın, şimdi evlenmeyi düşünüyor. Zayıfladıktan sonra iş bulup çalışmaya başlayan, hayatı tamamen değişen genç Özcan, kilolu olan halini görmemek için eski fotoğraflarını dahi tek tek yırtıp attı.

"TÜP MİDE YAPIP MİDESİNİ KÜÇÜLTEREK AZ YEMESİNİ SAĞLADIK"

Ç.Ü. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, genç kadının bugün geldiği noktanın tamamen bir irade meselesi olduğunun altını çizerek, "Türkiye'de insanların neredeyse yüzde 10'u obez durumda. İnsanların çoğu genetik ya da geleneksel yeme şeklinden dolayı obez. Genç kızımız da bu hastalarımızdan biri. Daha önce defalarca değişik yöntemlere başvurup kilo vermek istemesine rağmen başarılı olamadığı için bize başvuru yapmış. Gerçekten de ameliyat edilme sınırlarındaydı. Biz birçok farklı yöntem deneyerek hastalarımızı zayıflatıyoruz. Bu hastamıza konumu ve yaşı nedeniyle tüp mide ameliyatı sistemini seçtik. Uzun bir süre önünde olduğu için tüp mide ameliyatıyla, bundan sonraki hayatında kendine, vücuduna sağlığına zarar vermeyecek ve kilolarından kurtaracak ameliyat yöntemi olarak seçildi. Hastamız 5 ay gibi kısa sürede yaklaşık 40 kilo verdi, halen vermeye devam ediyor. Hastamızla bizim anlaşmamız 1 yıl içinde ideal kiloya ulaşmasıydı. Genç kızımız bu konuda başarılı olan hastalarımızdan bir tanesi" dedi.

Dr. Parsak, tüp mide ameliyatı olanların midelerinin küçüldüğüne dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Tüp mide her şeyden önce laparoskopik dediğimiz halk arasında kapalı cerrahi yöntemiyle yapıyoruz. Karın içine 4 ya da 5 tane ince uzun birer santimlik delikten ince uzun laparoskopik aletlerle yapılan cerrahi bir müdahaledir. Oldukça genişlemiş ve büyümüş mideleri tüp haline getiriyoruz. Mideyi yaklaşık 2-3 santim enine, uzunlamasına bir problem olmadan tüp haline getiriyoruz. Burada iki tane temel amaç var. Mide tüp haline geldiği için genişleyemiyor ve dar bir mide olduğu için hasta az yemek yediği için doyuyor. Bir de midenin çıkardığımız kısmında salgılanan bir hormon var, o hormonun etkisiyle de hastayı az acıktırıyoruz. Yani hastalarımız az acıkıyor ve yemek yedikleri zaman da az yiyorlar. Bu ikisinin etkisi ve hastanın iradesiyle hasta zayıflamayı başarıyor."

Hastasının zayıflayınca çok mutlu olduğunu anlatan Parsak, "Gerçekten 5 ay önce ben kendisine biz sana bu ameliyatı yaparız sen de iradeli olursan dediklerimizi yaparsan bir manken gibi olursun demiştik. Şimdi genç kızımız 'manken olmak için ilk adımı attım' diyor. Sosyal çevresini değiştirdiğini, eski fotoğraflarına bakamadığını söylüyor. Birçok kilolu fotoğrafını yırttığını kendine yeni bir hayat kurduğunu, yeni bir başlangıç yaptığını söylüyor. Yani hayata bakışının değiştiğini yepyeni bir hayatı olduğunu söylüyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber