Sağlıkta görevde yükselme sınavı ne oldu?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Eylül 2013 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlıkta görevde yükselme sınavı ne oldu?

Sağlık Bakanlığı, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliğine” uygun olarak şube müdürlüğü ve bunlarla aynı düzeyde görevlere görevde yükselme yazılı ve sözlü sınavı yapacak mı?

31/08/2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmi Gazete'de Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik”in yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikteki değişikliğe göre şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekiyor.

“Madde 8- Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda; diğer görevlere görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir."

Yönetmeliğin geçici 8.maddesinde kurumlar, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerini en geç altı ay içerisinde Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekmektedir.

“Geçici Madde 8- Kurumlar, görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmeliklerini bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşünü alarak bu Yönetmeliğe uygun hale getirir. Anılan yönetmelikler yürürlüğe konuluncaya kadar mevcut yönetmeliklerin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.”

Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünde uygulamalar incelendiğinde yazılı veya sözlü sınav yapılmadan şube müdürlerinin görevlendirmeleri yapılmaktadır.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Taşra Teşkilatı Hizmet Birimlerinin Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları İle Kadro Standartları Yönergesinin Ek-2 incelendiğinde sağlıkla ilgili şubelerde (Birimlerde) şube müdürü görevlendirilmelerinde tercihen uzman tabip veya tabip denmektedir. Dipnot olarak da uzman tabip ve tabip bulunmadığı takdirde görevlendirilecek birim sorumlusu en az lisans ve 4 yıllık yüksekokul mezunu olacak denilmektedir.

Görüldüğü üzere 4 yıl herhangi bir fakülte mezunu sınav olmadan görevlendirme yoluyla şube müdürü olabiliyor.

Aynı Yönerge'de 18/04/1999 tarihinden önceki 2 yıllık yüksekokul mezunları lisans mezunu olarak değerlendirilmektedir. Lise mezunları da ön lisans mezunu olarak değerlendirilmektedir. Burada lisans ve yüksek lisans mezunu sağlık çalışanlarına bariz haksızlık yapıldığı düşünülmektedir.

31/08/2013 tarihli ve 28751 sayılı Resmi Gazete'de Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik'te şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda başarılı olmaları gerekiyor.

Sağlık Müdürlükleri ve Halk Sağlığı Müdürlüklerinde görevde yükselme sınavı (Yazılı ve sözlü ) yapılmadan şube müdürleri görevlendirmeleri yapılıyor. Sağlık Bakanlığının bu konuda düzenlemeye gidip gitmeyeceği merak edilmektedir.

Görevlendirilen şube müdürleri hangi objektif kriterlerle ve hangi ayırıcı özelliklerinden dolayı görevlendirildikleri bilinmemektedir.

Hastaneler Birliklerinde belirleyici herhangi bir objektif kriter (yazılı veya sözlü sınav) olmadan genel sekreterlerin uygun görüşleriyle idari ve mali işler başkanları, müdürler ve müdür yardımcıları, uzmanlara sözleşme yapılarak yüksek ücretler ödenmektedir. Hastane yöneticileri ve uzman görevlendirilmelerinde sınav olmadığına göre hangi ölçütlere göre görevlendirilmelerin yapıldığı kamuoyunda merak konusu olmaya, kafalarda soru işareti uyandırmaya devam etmektedir. Sayın Bakanımızın buradaki haksızlıklara yönelik somut adımlar atması beklenmektedir. Ülke genelinde bir çok uzman ve yönetici kadroları tahsis edilerek, bu kadrolara yüksek ücret ödenmesi kaynak israf olarak değerlendirildiğini düşünmekteyiz.

657 sayılı DMK'nın, “Temel İlkeler” başlıklı bölümünde yer alan, 3. maddesinin (B) fıkrasında “Kariyer”, C fıkrasında ise “Liyakat” ilkeleri yer almaktadır.

Kariyer ilkesi; “Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânını sağlamaktır.”

Liyakat: “Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkânlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Kariyer ve Liyakat ilkesinin temelinde objektif kurallar çerçevesinde işin ehline verilmesi ve hak etme kavramı yatmakta olup, işin ehline verilmesi ve hak etme durumunun mutlak anlamda sağlanabilmesi ancak kriterleri objektif olarak belirlenmiş ölçme ve değerlendirme tekniklerinin kullanılması, kamu yararı ve eşitlik ilkesine uyulması ile mümkün olabilecektir.

Sağlık hizmetlerinin etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesinin en önemli güvencesinin de hizmetin yetişmiş, ehil kamu görevlilerince yerine getirilmesi ile olur.

657 sayılı DMK'da, kariyer ve liyakat ilkeleri bu şekilde tanımlanırken, 663 Sayılı KHK'nin çıkmasından bu yana, uygulamada bu ilkelere uygun hareket edildiğini söylemek mümkün müdür? Yapılan görevlendirmelerin hukuka ve vicdanlara uygun olup olmadığı hep tartışma konusu olduğu düşünüldüğünde, sağlık çalışanları huzursuz ve ayrımcılık yapıldığını düşünmektedir. Çalışma barışı her geçen gün daha da bozulmaktadır.

Sağlık Bakanlığı; şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere ile yöneticiler ile uzmanların ÖSYM tarafından bilgi ve tecrübelerini ölçen objektif bir sınav yapılmalıdır. Puan üstünlüğüne göre objektif ve şeffaf kriterlerde görevlendirme yapılması kafalardaki soru işaretini gidereceği gibi Sağlık Bakanlığına karşı güveni artıracaktır.

İdareci, yönetici ve uzman görevlendirmelerinde sağlık alanında en az 4 yıllık lisans mezuniyeti ile beraber Sağlık idaresi yüksekokulu, sağlık kurumları yöneticiliği, sağlık kurumları işletmeciliği mezunu veya temel eğitimi idare ve işletmecilik olan yüksekokul ve fakültelerden mezun olup hastane işletmeciliği konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar tercih edilmek kaydıyla denilerek şartlar belirginleştirilebilir.

Sağlık Bakanlığı, sağlık müdürlükleri, halk sağlığı müdürlüklerindeki şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere ile hastaneler birliklerinde yönetici ve uzman statüsünde yaptığı sözleşmelerde liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasını esas alarak görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları objektif kriterlerde düzenlemelidir.

Tüm sağlık çalışanları objektif kriterlerde yapılacak görevde yükselme sınavını beklemektedir.

Özkan AYDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber