Yıldırım: Cep telefonu vergilerine 2007'de çözüm getireceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2006 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, telekomünikasyon sektöründe vergilerin yüksek olduğunu belirterek, 1999 depremiyle geçici olarak getirilen sonra kalıcı olan vergilerin aynı düzeyde sürdürülmesinin, sektörün büyümesi ve hizmet çeşitliliği açısından sorunlar yarattığına dikkat çekti.

Yıldırım, ''2007'den itibaren makul bir çözüme ulaşacağımızı ümit ediyorum'' dedi.

Bakan Yıldırım, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından Telekomünikasyon Kurumu'nun desteğiyle düzenlenen ''Telekomünikasyon Arenası''na telekonferans ile katıldı.

Telekomünikasyon sektöründe özelleştirmelerin bu dönemde gündemden çıktığını belirten Yıldırım, bu alandaki engellerin kaldırılmış olmasının, gelecek için sektörde önemli açılımları beraberinde getireceğini söyledi.

Sektörün büyüklüğünün 16,5 milyar YTL'ye ulaştığını, ancak bunun hala çok mütevazı bir büyüklük olduğunu dile getiren Yıldırım, ''Ama şurası açık ki bugüne kadar özelleştirme ve serbestleştirme konusunda çok şey söylenmiş olmasına rağmen kararlı adımlar atılamadığı için gecikme yaşandı. Fakat hükümetimiz döneminde bunlar geride kaldı. Hükümetimizin attığı adımlarla sektörün beklediği altyapı hazır hale geldi. Hem yasal adımları attık, hem de hizmetlerin

aksamaması için tedbirleri aldık'' diye konuştu.
Telekomünikasyon sektöründeki gelişmelerin baş döndürücü hızla devam ettiğine işaret eden Yıldırım, yeni buluşların ve teknolojilerin hizmete sunulduğu söyledi.

Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Telekomünikasyon sektöründe, bilhassa da GSM sektöründe vergilerin yüksek olduğu malum. İletişim hizmetlerinde kullanım bedelleri aşağı düşmüş, sektördeki rekabete açılma ve serbestleşmeyle birlikte görüşme ücretlerinde kayda değer indirim sağlanmıştır.

1999 depremiyle geçici olarak getirilen, sonra kalıcı olan vergilerin aynı düzeyde sürdürülmesi sektörün büyümesi ve hizmet çeşitliliği açısından sorunlar yaratıyor.

Vergi konusu önümüzdeki en önemli konuların başında gelmektedir. Bu, tabii ülkenin ekonomik durumuyla da ilgilidir ama 2007 yılından itibaren makul bir çözüme ulaşacağımızı ümit ediyorum.''

''TÜRKİYE SADECE TEKNOLOJİ İTHAL ETMEMELİ''

Yerli teknolojileri geliştirmenin önemine işaret eden Bakan Yıldırım, ''Türkiye sadece teknoloji ithal etmemeli. Çünkü bu ülkemize katma değer sağlamaz. Biz de yerli üretimi desteklemek için çalışmalarımıza başladık'' dedi.

Okullarda 13 milyondan fazla öğrenciye geniş bant altyapısının sağlandığını dile getiren Yıldırım, internet sınıflarının tamamlanması için de evrensel hizmet fonundan kaynak aktardıklarını söyledi.

Yıldırım, ''Hedefimiz insanımızı okur yazarlıktan, bilgisayar okuryazarlığına ulaştırmaktır'' dedi.

Konferansın açılış oturumunda konuşan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de sektörün çok hızlı bir gelişim göstermekte olduğunu belirterek, ''3. nesil teknolojisindeki gelişmelerin 2006'da hızla devam etmesi beklenmekte. 3. nesil haberleşme sistemleriyle birlikte sektörde yeni fırsatlar doğacaktır'' dedi.

PAUL DOANY'NİN KONUŞMASI

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany de sektörün sadece rekabetle gelişebileceğinin altını çizerek, önümüzdeki dönemde rekabetin daha doğrudan olacağını, böylece daha doğru şekilde yönetilen bir rekabetin yaşanacağını söyledi.

Doany, Türk Telekom'un ADSL satışında hem düşük fiyat, hem de kalite anlamında büyük başarı gösterdiğini vurguladı.

Yeni teknolojilerle birlikte sabit hatların büyümesinin mümkün olacağını kaydeden Doany, ''Belki de veriler, görüntüler ve ses hepsi birlikte olacak'' dedi.

Avrupa'da yapılan bir araştırmayı aktaran Paul Doany, müşterilerin ilk tercihlerinin düşük fiyat olduğunu, düşük fiyat için hangi hizmetlerden vazgeçecekleri sorulduğunda ise yüzde 80'den fazlasının ''Ses ve veri yeterli. Başka hiçbir ilave hizmet istemiyorum'' cevabını verdiklerini anlattı.

Doany, sektörde maliyetlerin düşerek, hizmetlerin daha ucuz olmasının önemine işaret etti.

Türkiye'de kişisel bilgisayar sahipliği oranının çok düşük seviyelerde bulunduğunu belirten Doany, ''5 milyon PC kullanıcısı var. Bunun artırılması gerekiyor. Intel ve Microsoft ile geliştirdiğimiz işbirliği ile ''My First PC'' projesi geliştirdik. 18 ayda bu sayıyı 10 milyona çıkarmak hedeflendi'' konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber