'Laiklik Bayramı' teklifi kabul görmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2006 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadı.

Danışma Kurulu, CHP'nin istemi üzerine TBMM Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplandı. Toplantıda, CHP Grubunun 3 Mart'ın "Laiklik Bayramı" olarak kutlanmasını öngören kanun teklifinin bugün ele alınması yolundaki önerisini AK Parti ve ANAVATAN kabul etmedi.

CHP, isteğini bugün TBMM Genel Kurulu'na grup önerisi olarak getirecek.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, 3 Mart 1924'te kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun yıldönümünün "Laiklik ve Eğitim Birliği Bayramı" olarak kutlanmasına ilişkin CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı'nın kanun teklifinin bulunduğunu hatırlattı.

"MECLİS GÜNDEMİ OLDUKÇA YÜKLÜ"

Bu teklifin yasalaşması için CHP'nin öneri getirdiğini kaydeden Ergin, şöyle devam etti:

"Meclis gündemi zaten oldukça yüklü. Kaldı ki bu kanun 82 sene önce çıkmış ve bu kanunu çıkartan irade de böyle bir bayramı uygun görmemiş. 82 yıl sonra konu yerleşmiş, geçiş dönemi bitmiş, Türkiye'de böyle bir problem de kalmamış, bunun tekrar bayram olarak anılmasını biz doğrusu uygun görmediğimizi ifade etti." CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da açıklamasında bugünün tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, 3 Mart'ta Şeriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırıldığını, hilafetin sona erdirildiğini, eğitim öğretim birliği (tevhid-i tedrisat) kanunun kabul edildiğini anımsattı. 3 Mart'ın Türkiye Cumhuriyeti tarihinde çok önemli bir gün olduğuna işaret eden Anadol, 3 Mart'ın resmi tatil olmaksızın bayram olarak kutlanması için Mustafa Gazalcı'nın verdiği kanun teklifinin gündeme alınmasını istediklerini söyledi. Anadol, "3 Mart anlamlı bir gün. Bugün 2 Mart... Çeşitli gerekçelerle bunları ötelemek, yadsımak yanlıştır" dedi.

"KONUYU ÖTELEMEK MAKBUL OLMAYAN MAZERET"

Meclis gündeminin zaman zaman anlamsız ve ülkenin ihtiyacına yanıt veremeyecek yasalarla doldurulduğunu ileri süren Anadol, "Bayram olsaydı o günlerde yapılırdı" şeklindeki tezlerin de yanlış olduğunu söyledi. Anadol, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın bile 1930'lu yıllarda ilan edildiğini belirtti.

Bu konuda yan çizmenin ve konuyu ötelemenin makbul olmayan bir mazeret olduğunu ifade eden Anadol, konuyu bugün grup önerisi olarak Genel Kurul'a getireceklerini bildirdi.

ANAVATAN Grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu da Meclis gündeminin geçen hafta düzenlendiğini hatırlatarak, halkın bir önce kanunlaşmasını istediği tasarıların gündemde beklediğini söyledi.

Abuşoğlu, gündemin değiştirilmesine taraftar olmadıkları için CHP'nin önerisini kabul etmediklerini belirterek, Gazalcı'nın teklifinin gelecek yıl 3 Mart'ta kanunlaşabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber