Elektrik zammı Hazine ile Güler'i karşı karşıya getirdi

Haber Giriş : 03 Mart 2006 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğalgaza yapılan zammın ardından Hazine, Enerji Bakanlığı'na "Elektrikte de fiyatı artırın" baskısına başladı. Elektriğe 30 Kasım 2002'den bu yana zam yapılmıyor

Enerji Bakanlığı'nın doğalgazda yaptığı zammın ardından gözler elektrik fiyatlarına çevrildi. Son doğalgaz zammıyla, üretiminin yüzde 45'i doğalgazdan sağlanan elektriğin fiyatında da artış beklentisi oluştu. Elektrik zammıyla ilgili Hazine Müsteşarlığı ile Enerji Bakanlığı da karşı karşıya kaldı. Hazine, girdi maliyetlerindeki arüşa rağmen elektrik fiyatım 39 aydır değiştirmeyen Enerji Bakanlığı'na "Zam yap" diye bastırıyor. Ancak 30 Kasım 2002'den bu yana elektrik fiyatlarını artırmayan Bakanlık, artan doğalgaz fiyatına rağmen yakın dönemde elektriğe zam yapmamaya kararlı.

Zam ertelemesi suni
IMF'nin de daha önce hükümeti eleştirdiği konulardan biri olan elektrik zammının baskılanması konusu yemden gündeme geldi. Elektrik zammını ertelemenin faturasının yine vatandaşa çıkacağını belirten Hazine, zammın gereğini vurguluyor. Hazine yetkililerine göre, Bakanlığın yapmadığı her zam, enerji KiT'lerinin finansman dengesini bozuyor ve EÜAŞ, TADAŞ, TETAŞ gibi enerji KiT'lerinin kendi arasındaki borç-alacak kaydırmalarıyla hesaba giriyor.

İşletmeci KiT'ler açısından DPT verileriyle, KiT'lerin finansman açığının borçlanma gereği 2002'de 2.7 milyar YTL'yken, bu tutar 2005'te 4
milyar YTL'ye çıktı. Hazine yetkilileri bu oranın elektrik zammının suni olarak ertelendiğini gösterdiğini belirtiyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri ise Hazine'nin bu uyarısının doğru olmadığım vurgulayarak, EÜAŞ'ın doğalgaz maliyetini, hidrolikler ile kömürle telafi ederek, elektrik fiyatını koruduğunun altım çizdi. Yetkililer, yakın zamanda elektrikte zammın planlanmadığını söyledi.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber