Turunçgilde Akdeniz Meyve Sineği mücadelesi başladı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, turunçgil meyvelerinin kurtlanmasına, dökülmesine ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele başlattı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2013 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Turunçgilde Akdeniz Meyve Sineği mücadelesi başladı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, turunçgil meyvelerinin kurtlanmasına, dökülmesine ve meyve kalitesinin düşmesine neden olan Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele başlattı.

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Akdeniz meyve sineğinin en önemli turunçgil zararlısı olduğu aynı zamanda dış karantina zararlısı olduğundan meyve ihracatında da sorunlara neden olduğu belirtildi. Turunçgil bahçelerinde her yıl mücadelesi yapılması gereken Akdeniz Meyve Sineği'nin mücadeleye başlama zamanını tespit etmek için Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü elemanlarınca her yıl tuzaklama çalışmaları yapıldığı ifade edildi. Bu yıl da Aydın'ı temsil edecek şekilde turunçgil bahçelerine Ağustos ayı İçerisinde asılan tuzakların her hafta kontrol edilmesi sonucu ergin sineğin çıkışı ve populasyonunun yoğunluğunun izlendiği öne sürüldü. Ancak kimyasal mücadelenin başlaması için tuzaklarda sineğin görülmesinin yanı sıra meyvelerin vuruk olgunluğu dönemine gelmesi gerektiği vurgulanırken bu da meyve kabuğunda hafif renk dönüşümünün başladığı ve meyvenin tatlanıp sulanmaya başladığı döneme denk geldiği açıklandı. Aydın'daki meyveler vurma olgunluğu denilen döneme geldiğinde, üreticilerin ilaçlamalara başlamaları gerektiği beyan edildi. Kimyasal mücadeleye başladıktan sonra, 10 günlük aralıklarla ve ruhsatlı olan ilaçlarla yapılacak olan ilaçlamalar, hasada 10 gün kalana kadar titizlikle devam edilmesi gerektiği dikkat çekildi. Aydın'da mücadele yöntemlerinden biyoteknik mücadele yöntemi olan kitlesel tuzaklar kullanılarak da Akdeniz meyve sineğiyle mücadele yapıldığı işaret edildi. Kitlesel tuzaklama yapacak olan üreticilerin bahçelere astıkları kitlesel tuzakları meyve hasadına kadar bahçede asılı tutmaları gerektiği belirtilirken, ilaçlama yapmaya gerek kalmadan kitlesel tuzaklara gelen Akdeniz meyve sineklerinin yakalanarak mücadele sezonunun tamamlanmış olacağı ifade edildi. Ayrıca biyoteknik mücadele yöntemini seçen üreticilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın biyoteknik mücadele destek ödemesinden de yararlanabileceği açıklandı.

Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan başka bir açıklamaya göre ise Akdeniz meyve sineğiyle mücadele edecek olan çiftçilerin arı ölümlerini önlemek için ilaçlamadan önce çevrelerindeki arıcıları bilgilendirmesi gerektiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber